Din cuprinsul articolului
Octavian Jurma: Pandemia nu s-a terminat! Valul 7 poate debuta la începutul lunii noiembrie.
Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat sfârșitul pandemiei. Cu toate acestea, specialiștii români ne pregătesc pentru valul 7.
Octavian Jurma avertizează că în curând ne-am putea confrunta cu valul 7 și susține că România a ieşit oficial din valul 6 al pandemiei încă de săptămâna trecută.
„Nu trebuie să uităm că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieşirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă şi e posibil să asistăm la tranziţia către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an.
Valul 6 este cel mai lent dintre ultimele 4 valuri dar se incadreaza in cele 3 luni tipice (80-90 zile) ale unui val COVID-19. Avem deja primele semne de platou la nivelul internarilor care si in acest val scad mai lent decat numarul de cazuri noi.
Virulenta aparenta (raportul dintre numarul de internari si cel al infectarilor) se situeaza sub valul 4-Delta si peste valul 5-Omicron-BA1.
Ca numar total de cazuri, valul 6 a acumulat oficial apoximativ 350,000 de cazuri noi, aproape identic cu valul 3-Alpha dar la un numar mult mai scazut de teste (1.8 milioane teste rapide si PCR in valul 6 fata de 4.2 milioane in valul 3).
Valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau inceputul noiembrie in functie de momentul in care versiunile dominante din noile generatii vor ajunge in tara.
Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 si BA.2.75.2 sunt cele mai infectioase in acest moment, insa la nivel global asistam la un fenomen unic de convergenta spre anumite mutatii avantajoase, dublata de o divergenta care produce numeroase variante intr-un timp tot mai scurt.
Dintre noile generatii de virusi, pana acum doar versiunile BA.2.75 „Centaurus” si BA.4.6 au fost confirmate in Romania in august.
In acest context putem spera ca urmatorul val sa fie mai bland decat valul 6, insa trebuie sa ne pregatim pentru eventualitatea in care cel mai important val al anului 2022 sa fie cel care urmeaza, respectiv un val de toamna/iarna.”, susţine cercetătorul, într-o postare pe Facebook.
Pe lângă măsurile „de bun simț” (testare, mască, igienă, distanțare), Octavian Jurma reamintește românilor să se vaccineze cu noile versiuni ale vaccinului anti-covid.
„Cea mai importanta masura de protectie este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului anti-COVID. Apoi sunt masurile familiare, de bun simt, care definesc noua normalitate in pandemie: testarea, masca in spatiile publice inchise, distantarea, igiena si calitatea aerului. Este importanta si medicatia antivirala eficienta (Paxlovid) pentru cazul nefericit in care ne infectam.
Din pacate daca in cazul valului 6 ne-am pregatit prin negare, in cazul valului 7 o facem prin antivaccinare”, a mai spus Jurma.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…