Sari la conținut

Octavian Jurma: Marți e posibil să depășim 30,000 de cazuri pe zi. România se bazează exclusiv pe noroc

Octavian Jurma: Marți e posibil să depășim 30,000 de cazuri pe zi. România se bazează exclusiv pe noroc

Cercetătorul Octavian Jurma susține că, în ciuda retoricii oficiale că totul e bine, cele 19.105 cazuri noi de Covid care au fost înregistrate joi, a depăşit recordul absolut de cazuri noi pe zi atins în valul 4-Delta pe data de 19 octombrie 2021, cu 18.863 cazuri noi.

Octavian Jurma: Marți e posibil să depășim 30,000 de cazuri pe zi

„Azi, 20 ianuarie 2022, au fost inregistrate 19,105 cazuri noi. Am depasit recordul absolut de cazuri noi pe zi atins in valul 4-Delta pe data de 19 octombrie 2021 cu 18,863 cazuri noi.

Ma asteptam sa depasim saptamana aceasta recordul valului 4-Delta si sa trecem si pragul de 20,000 de cazuri noi cel tarziu sambata, pentru ca in aceasta saptamana urma sa fie vizibil impactul deschiderii scolilor care a amplificat impactul petrecerilor de revelion.

Este insa socant faptul ca rata de pozitivare a depasit in mijlocul saptamanii rata de pozitivare de luni! Aceasta crestere imensa in timpul saptamanii are asadar loc pe fondul scaderii numarului de teste.

Astfel, in ciuda retoricii oficiale, numarul de teste scade usor in timpul saptamanii dupa varful raportat marti. Azi acest trend a fost respectat si avem cu 9,000 de teste mai putin decat marti cand s-au inregistrat insa 16,760 de cazuri noi.

Numarul de teste de azi este de altfel mai mic decat numarul maxim de 81,054 teste din valul 4-Delta, care a fost inregistrat tot in 19 octombrie in ziua cu numarul maxim de cazuri.

In fine, fata de joia trecuta, avem 15,000 de teste in plus dar aproape 10,000 de cazuri in plus!”, a scris Jurma pe pagina sa de Facebook.

„E cazul sa ne obisnuim cu un numarul infernal de cazuri”

Neimplicarea președintelui în evoluția pandemiei are legătură directă cu numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, susține cercetătorul.

„Istoric, data de 19 octombrie 2021 este importanta pentru ca este si data la care Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat ingrijorarea pentru evolutia pandemiei si a convocat o sedinta in care „specialistii” (asa cum sunt ei citati de oficiali) au decis niste masuri printre care si necesitatea certificatului verde care a crescut rata de vaccinare la 100,000 pe zi.

Drept urmare de a doua zi numarul de cazuri a si inceput sa scada odata cu scaderea numarului de teste.

Azi insa Presedintele Romaniei nu mai este ingrijorat de faptul ca inregistram peste 19,000 de cazuri pe zi si nici de faptul ca scolile au devenit lagare de infectare care imbolnavesc zeci de mii de copii din care in curand vom avea zilnic 500 in spitale.

Asa cum ma temeam, faptul ca Presedintele a reactionat in valul 4-Delta doar la 18,000 de cazuri a anuntat noua normalitate:

E cazul sa ne obisnuim cu un numarul infernal de cazuri, internari si decese inainte de o ingrijorare a autoritatilor.

Motiv pentru care autoritatile nici nu sunt ingrijorate si ne anunta linistiti ca nu sunt destule cazuri in spitale ca sa treaca scolile din urban in online, desi in judete ca Timis jumatate din focare sunt in scoli.

Nu credeam ca se poate mai rau ca in valul 4-Delta dar iata ca se poate”, a subliniat Octavian Jurma.

Octavian Jurma: „România se bazează exclusiv pe noroc, nu pe pregătire”

Jurma îi acuză pe guvernanți de neimplicare. „Spre deosebire de alte tari care s-au bazat pe preventie, certificat verde, testare si vaccinare, Romania se bazeaza exclusiv pe noroc nu pe pregatire”, susține specialistul.

Mai mult, acesta preconizează că debutul săptămânii viitoare ar putea avea loc la 15.000 de cazuri noi încă de luni, iar marţi e posibil să depăşim 30.000 de cazuri pe zi.

„Absenta discursului miraculos al Presedintelui mai inseamna ca numarul de cazuri va continua sa creasca pana ii va starni iarasi ingrijorarea. Nu stim care este noul nivel de ingrijorarea al Presedintelui Romaniei, daca mai exista, dar daca mai exista probabil va fi exprimat tot in varful valului.

Stim insa ca recordul de astazi inseamna ca debutul saptamanii viitoare ar putea avea loc la 15,000 de cazuri noi inca de luni. Iar marti e posibil sa depasim 30,000 de cazuri pe zi.

Tot de saptamana viitoare numarul de internari in randul adultilor va incepe sa se dubleze saptamanal la fel ca cel al copiilor si vom depasi 10,000 de pacienti pe zi pana duminica viitoare.

Este prea devreme sa calculam relatia dintre curba infectarilor si cea a internarilor sau a deceselor in valul 5-Omicron. Valul 4-Delta a debutat mult mai lent si am avut timp in luna august sa calibram curbele si sa anticipam ce urmeaza sa se intample lunile urmatoare.

Spre deosebire de alte tari care s-au bazat pe preventie, certificat verde, testare si vaccinare, Romania se bazeaza exclusiv pe noroc nu pe pregatire. Daca rezultatele vor fi grozave va fi meritul politicienilor, daca va fi dezastru va fi vina poporului, a opozitiei minuscule si a Ghinionului.

Cu infectarile si internarile copiilor nu am avut noroc si deschiderea fizica a scolilor ii trimite mai repede in spitale decat in valul Delta.

Pariul cu pandemia in scoli a fost pierdut de guvern a doua oara, dar il decontam tot noi si familiie noastre. Dar poate avem noroc cu adultii.

Daca, doar daca avem noroc, numarul de internari la ATI in raport cu cel al internarilor va scadea sub 10% (cat este acum) si nu vom avea si 1,000 de pacienti la ATI

Daca, doar daca avem noroc, procentul celor care mor zilnic va scadea sub 3% din numarul de cazuri confirmate cat este mortalitatea aparenta (CFR) in Romania, nu de alta dar la 30,000 de cazuri pe zi am putea vedea din nou 500 de decese pe zi si daca mortalitatea e cu 50% mai mica in Omicron.

Daca avem noroc, avem si o veste buna. Vestea buna este ca suntem la 2 maxim 3 saptamani distanta de varful valului 5.

Sa speram deci ca Omicron este mai milostiv cu noi si copiii nostri decat sunt autoritatile.

Cei care nu vor sa se bazeze pe noroc si mila virusului sunt deja in scenariu rosu de familie pana revenim sub 1 la mie.

Masca FFP2+vaccin = cea mai buna protectie ca sa traversam valul 5 in siguranta. In aceasta perioada orice interactiune fizica fara masca FFP2 este un risc major de infectare”, atenționează Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel