Din cuprinsul articolului
Octavian Jurma: „COVID nu e o gripă. Negarea pandemiei nu o va face să dispară, dimpotrivă”
În ciuda scăderii rapide a numărului de cazuri noi și a iluziei că pandemia s-a terminat, românii nu trebuie să renunțe la măsurile preventive, susține cercetătorul Octavian Jurma, într-o nouă analiză postată pe pagina sa de Facebook.
„In saptamana trecuta versiunea BA2 a ajuns conform prognozei la 99 de secventieri, insa ponderea sa a crescut la doar 11.36% din secventierile de saptamana trecuta (fata de 10% ascum 2 saptamani). Asa cum se vede insa si debutul Omicron BA.1.x a fost similar.
Inseamna ca este probabil ca BA.2 va continua sa se dubleze saptamanal mai ales pe fondul scaderii tulpinii Delta a carei pondere a ajuns la 1%.
99% din cazurile noi sunt acum Omicron.
Evolutia descendenta a numarului de cazuri noi este determinata in continuare de scaderea rapida a BA1, care inca nu este compensata de cresterea valului BA2 (val in val).
Nu stim daca evolutia BA2 in Romania va putea produce un platou sau un nou varf pandemic ca in alte tari din Europa insa monitorizarea cu atentie a cresterii BA2 este necesara in continuare.
Motivul nu este doar faptul ca este mult mai infectioasa decat BA1 (50%-100%) pentru persoanele trecute prin boala sau vaccinate ci si pentru ca exista date care sugereaza ca este si mai virulenta decat BA1.
O problema generala cu Omicron este nivelul extrem de minimalizare a pericolului reprezentat de infectia cu aceasta varianta cu potential de cal troian. Preluarea de catre autoritati a mesajelor negationiste amplifica si mai mult aceasta problema generala.
Astfel faptul ca Omicron se multiplica mai lent in plaman decat Delta permite organismului sanatos si imunizat (prin vaccinare sau infectare) sa o elimine inainte de a produce forme la fel de grave ca Delta sau chiar variante mai blande din primele 3 valuri.
Pe de alta parte capacitatea sa crescuta de a evita imunitatea celulara o face mai periculoasa pentru copii si tineri (spitalizarile minorilor sunt in continuare peste varful valului Delta).
In cazurile in care sistemul imun nu reuseste sa elimine eficient virusul, Omicron poate produce o forma mai lent evolutiva de boala in care deznodamantul poate avea loc mai traziu decat cele 14-21 de zile caracteristic variantelor de pana acum”, arată Jurma.
Dacă se renunţă şi la starea de alertă, nici o măsură de sănătate publică restrictivă nu mai poate fi luată de guvern fără să obţina din nou aprobarea Parlamentului, susține cercetătorul.
„Suntem deja anuntaţi că responsabilitatea pentru a se feri de boală va fi trecută integral pe seama celor vulnerabili. Aceştia sunt anuntaţi că ar fi bine să se vaccineze şi să poarte masca în continuare voluntar.
Cei puternici şi invulnerabili se pot întoarce la viaţa lor normală fără grija că ar putea infecta pe cei din jur, cei slabi şi vulnerabili nu au decât să se ferească. E până la urmă o extensie a mentalitîţii care face ca cei puternici în maşini puternice să considere că cei slabi trebuie să se ferească şi pe trecerile de pietoni.
Singura problemă cu acest triumf împotriva pandemiei este că e de fapt un triumf negaţionist. Negarea pandemiei nu o va face să dispară, dimpotrivă”, este de părere Octavian Jurma.
Cercetărorul român susţine că, probabil, urmează o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3, iar această perioadă este din nou o oportunitate „să meditam la faptul că o putem păstra doar dacă ne vom vaccina şi noi la fel ca ţările pe care le invidiem din Europa”.
Octavian Jurma mai spune că, în ciuda consensului negaţionist care s-a format în România, „COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic”.
„Trebuie sa repetam in ciuda consensului negationist care s-a format in Romania: „COVID nu e o gripa, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic”.
Nu vrei sa te infectezi cu SARS-CoV-2 oricat este de bland si daca te infectezi vrei sa ai schema completa de vaccinare + booster pentru maximum de protectie la impact. Vrei asta pentru tine, pentru copiii tai, pentru parintii tai si pentru toti cei pe care ii iubesti.
Toate aceste date sunt un argument in plus de a nu lasa garda jos in aceasta perioada, in care scaderea rapida a numarului de cazuri noi si iluzia ca pandemia s-a terminat au dat lovitura de gratie campaniei de vaccinare.
Desi in Romania a fost deja declarat inutil si abandonat, certificatul verde ne-ar fi ajutat sa continuam campania de vaccinare si dupa iesirea din valul 5 (la fel ca la iesirea din valul 3 sau 4).
Paradoxul este ca vaccinare devine cu atat mai importanta, cu cat este foarte probabil ca in martie Romania sa renunte la toate masurile de limitarea a infectarilor dupa modelul unor tari nordice care si-au protejat incomparabil mai bine populatia prin vaccinare.
Daca se renunta si la obligativitatea purtarii mastilor in spatiile inchise (asa cum anunta hotararea CCR), singura masura reala de preventie la care Romania nu a renuntat pana acum, putem spune ca pandemia s-a terminat din punct de vedere al autoritatilor”, a mai spus Jurma.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…