Din cuprinsul articolului
Octavian Jurma, avertisment în direcția autorităților: „TOATE județele din România au intrat în valul 4 și se află în creștere intens accelerată”
Cercetătorul Octavian Jurma a declarat în urmă cu două zile că în luna septembrie vom avea 1500 de persoane internate în stare gravă la terapie intensivă:
„Vă spun că ne uităm la niște cifre extrem, extrem de îngrijorătoare. Nu e vorba că o să avem 1.500 de oameni pe zi, în septembrie. Dar avem un risc serios, la sfârșitul lunii septembrie, să ne îndreptăm, în ritmul acesta, la 1.500 de oameni internați la ATI.
Sunt niște scenarii de coșmar pe care nici măcar eu nu le-am contemplat până acum. Dar pandemia ne sfidează, când noi spunem că ea o să fie mult mai jos, ea s-a dus de la 46% la 60% a crescut săptămâna trecută. Rata de dublare a numărului de cazuri este mai mare decât o dată la două săptămâni, este cam la o săptămâna jumătate”, a declarat Jurma, potrivit EuropaFM.
Octavian Jurma: „TOATE județele din România au intrat în valul 4 și se află în creștere intens accelerată”
Epidemiologul Octavian Jurma evidențiază, într-o postare pe contul său de Facebook, faptul că raportul săptămânal al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) continuă să susțină că „răspândirea variantei Delta nu este încă comunitară la nivel național”.
De 3 săptămâni aproape toate cazurile, internările și decesele din România sunt produse de tulpina Delta, susține Jurma, care atrage în acest sens atenția că lipsa măsurilor de prevenție este doar un fenomen politic.
„Delta ramane la o pondere de peste 95% din secventierile de saptamana trecuta asa cum era usor de anticipat. Niciodata o tulpina dominata nu este dislocata de o tulpina veche. Pana cum doar o noua varianta a putut face asta si doar dupa ce am depasit varful valului produs de tulpina dominanta.
Singura surpriza din raportul saptamanal CNSCBT (CENTRUL NATIONAL de SUPRAVEGHERE si CONTROL al BOLILOR TRANSMISIBILE) privind VOC (variantele care produc ingrijorare) este mentinerea concluziei ca raspandirea variantei Delta nu este inca comunitara la nivel national.
„In acest moment nu exista evidente de transmitere comunitara sustinuta, la nivel national”.
Desi dominanta Delta (peste 50%) s-a instalat acum 5 saptamani si este la peste 95% de 3 saptamani.
Deja de 3 saptamani putem considera ca aproape toate cazurile, internarile si decesele din Romania sunt produse de tulpina Delta.
Afirmatia ca Delta nu e in raspandire comunitara national la o medie de peste 500 de cazuri noi pe zi si o timp de dublare de 11 zile inseamna ca CNSCBT nu considera ca pandemia este in stadiul de raspandire comunitara nationala si prin urmare ca valul 4 nu a debutat.
Aceasta concluzie evident eronata poate explica si absenta oricaror masuri de preventie in aceasta perioada in care TOATE judetele din Romania au intrat in valul 4 si se afla in crestere intens accelerata”, a conchis Octavian Jurma.