Din cuprinsul articolului
Ochiul uscat: orice uscăciune nenaturală care apare pe corpul nostru poate fi inconfortabilă, dacă e vorba de gură sau piele, în special.
Cu atât mai mult, totuși, ochii uscați ne pot prejudicia mult calitatea vieții, pentru că afectează o astfel de funcție de bază, și anume capacitatea noastră de a vedea.
Ochiul uscat: cauze și Simptome
Multe cazuri de uscăciune a ochilor apar atunci când nu există suficiente lacrimi pentru a circula sau când lacrimile produse de ochii noștri sunt inadecvate într-un alt mod, cum ar fi lipsa unui ingredient important sau lipsa unei consistențe adecvate.
Avem nevoie de acele lacrimi pentru a îndepărta praful și resturile, precum și pentru a ne proteja ochii de infecții.
Potrivit National Eye Institute (NEI), ochii uscați pot apărea cu:
- usturime sau arsură, o senzație de „prafuire”, de „nisipos” ca și cum ar fi prins ceva în ochi,
- secreții filamentoase,
- roșeață,
- vedere încețoșată,
- oboseală oculară,
- senzația de a avea pleoape grele.
De asemenea, oamenii pot fi incapabili să plângă chiar și în momente de emoție puternică, iar mai târziu pot produce lacrimi în exces după o perioadă uscată.
Ochiul uscat, deși incomod, nu pare o boală gravă, dar poate deveni grav dacă este ignorat. Uscăciunea extremă poate provoca o rană la nivelul corneei, stratul protector din fata pupilei si posibil sangerare.
NEI explică, de asemenea, că, dacă, împreună cu ochiul uscat, suprafața ochiului este inflamată, acea afecțiune dureroasă ar putea duce la cicatrici pe cornee sau chiar la o oarecare pierdere a vederii.
Cauze și Factori de risc
Potrivit American Optometric Association, atunci când lentilele de contact sau o infecție nu sunt motivul lipsei de umiditate, ochii se usucă în mod natural odată cu vârsta sau, uneori, modificări hormonale în timpul sarcinii, menopauzei sau cu controlul nașterii.
Dincolo de acestea, anumite medicamente precum antihistaminice și decongestionante, antidepresive sau pastile pentru tensiune arterială; condițiile de mediu cum ar fi fumul și vântul; iar afecțiunile medicale precum lupusul, artrita și diabetul sunt toate asociate cu uscarea ochilor.
La fel, natura muncii tale poate fi o cauză a ochiului uscat: uneori, oamenii clipesc mai puțin când se uită în mod constant la un ecran, reducând umiditatea.
Ce trebuie să faci. Regula 20-20-20
Pentru a preveni iritarea ochiului, American Academy of Ophthalmology recomandă ceva numit regula 20-20-20, care înseamnă la fiecare 20 de minute să privească în altă parte la ceva aflat la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.
Păstrarea unei distanțe mai mari între ecran și față ar putea ajuta, de asemenea.
O uscăciune similară poate apărea dacă ochii nu se închid complet în timp ce dormi, explică Institutul Național pentru Ochi. Această afecțiune se numește keratită de expunere.
Când lacrimile în sine nu sunt problema, ar putea însemna că suprafața ochiului a devenit prea mare. Dacă o intervenție chirurgicală plastică pentru lărgirea pleoapelor nu este de vină, ar putea fi și o boală tiroidiană, care face ca ochiul să iasă în afară.