Sari la conținut

Ochii spun ce boală ai. Semnele sunt clare pentru demență, scleroză multiplă și diabet

afectiuni oculare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne ca ai probleme cu ochii

Mai multe afecțiuni de sănătate pot fi detectate prin examinarea ochilor, printre care diabetul, scleroza multiplă și chiar boala Alzheimer. Experți în domeniu au explicat cum pot ochii să dezvăluie secretele corpului.

Potrivit Medical News Today, cei mai mulți dintre noi își fac teste de vedere în mod regulat, dar puțini sunt cei care știu că un test de vedere nu este doar pentru verificarea vederii și corectarea problemelor de vedere.

Ochii sunt singura parte a corpului în care medicii pot, în mod neinvaziv, să examineze interiorul unui organ. În partea din spate a ochiului se află retina, unde se pot vedea clar vasele de sânge și nervul optic.

Datorită acestui fapt, optometriștii și oftalmologii au putut diagnostica nu numai afecțiunile ochiului, ci și bolile sistemice – cele care afectează alte organe din corp sau întregul corp.

În cazul în care un test oftalmologic de rutină ridică îngrijorări, optometristul poate îndruma o persoană către un medic oftalmolog, care va investiga prin efectuarea unor examinări oftalmologice suplimentare. În cazul în care investigațiile sale dezvăluie o boală sistemică, acesta poate îndruma persoana către specialistul relevant.

Dr. Hagar Ibrahim, medic oftalmolog spune că „un examen oftalmologic de rutină în care pupilele sunt dilatate cu ajutorul picăturilor pentru ochi poate oferi o vedere completă și clară a nervului optic, care face legătura cu creierul, cu retinei, … și a tuturor vaselor de sânge care alimentează retina”.

Ce boală poate fi diagnosticată?

„Oamenii sunt adesea surprinși atunci când un medic oftalmolog îi diagnostichează cu o boală sistemică. Mulți oameni cu boli sistemice sunt diagnosticați pentru prima dată de medicul lor oftalmolog, acesta fiind doar un motiv pentru care toți adulții ar trebui să aibă examinări oftalmologice regulate cel puțin o dată la 2 ani.”

Pe lângă identificarea problemelor de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul, un test oftalmologic de rutină va detecta și alte afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă.

Prin examinarea vaselor de sânge din retină și a nervului optic, optometristul poate descoperi, de asemenea, multe despre starea generală de sănătate a unei persoane.

Acest proces neinvaziv poate detecta multe alte afecțiuni care pot părea fără legătură cu ochii, printre care hipertensiunea, diabetul, tulburările tiroidiene și bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și scleroza multiplă (SM).

„Inflamația oculară poate afecta multe părți ale ochiului și poate fi adesea primul semn al unei boli sistemice. Cheia pentru diagnosticarea cauzei constă în întocmirea unui istoric concentrat, urmată de o investigație ghidată a sistemelor corporale relevante, inclusiv teste de sânge”, a explicat Dr. Ibrahim.

Modificări ale vaselor de sânge

Modificările la nivelul vaselor de sânge din retină pot fi indicatori timpurii atât ai diabetului, cât și ai hipertensiunii.

Dr. Storey a declarat pentru MNT că „[d]iabetul este cea mai frecvent diagnosticată boală, având în vedere frecvența bolii, precum și constatările clasice la examenul retinei, care pot include sângerări, scurgeri de lichid și zone cu flux sanguin deficitar”.

Deși un diagnostic ferm de diabet poate fi pus doar cu ajutorul unui test de glicemie, modificările la nivelul vaselor de sânge din retină pot oferi un indiciu puternic că o persoană ar putea avea diabet. Acestea pot fi apoi direcționate pentru teste suplimentare.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, semnele retinopatiei diabetic pot fi uneori detectate prin examinarea ochilor chiar înainte ca o persoană să suspecteze că ar putea avea diabet.

„În cele mai multe cazuri, diabetul este diagnosticat înainte ca modificările să devină evidente la nivelul retinei, dar examinarea retinei este o parte vitală a evaluărilor de rutină a diabeticilor, pentru a ajuta la gestionarea bolii și pentru a interveni, atunci când este indicat, cu oricare dintre o varietate de tratamente pentru a reduce riscul de orbire din cauza retinopatiei diabetice.”

Modificări ale vaselor de sânge

Modificările vaselor de sânge din retină pot fi indicatori timpurii atât ai diabetului, cât și ai hipertensiunii.

Deși un diagnostic ferm de diabet poate fi pus doar cu ajutorul unui test de glicemie, modificările la nivelul vaselor de sânge din retină pot oferi un indiciu puternic că o persoană ar putea avea diabet. Acestea pot fi apoi direcționate pentru teste suplimentare.

Semnele clasice de hipertensiune arterială

Studiile au arătat că semnele de hipertensiune, sau tensiune arterială ridicată, se găsesc în ochii a aproximativ 10% din populația adultă, fără diabet.

La examinare, un medic oftalmolog ar putea vedea urme de îngustare a arteriolelor din retină, hemoragii retiniene și, ca în cazul retinopatiei diabetice, microanevrisme. Toate acestea sunt indicatori ai retinopatiei hipertensive.

„Hipertensiunea arterială se prezintă, de asemenea, cu semne clasice în interiorul ochiului. Primele semne ale hipertensiunii arteriale sunt îngustarea vaselor, deseori denumite „fire argintii” din cauza aspectului lor.”

„Depistarea timpurie înseamnă că se iau măsurile de precauție adecvate și se fac schimbările necesare în stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, pe lângă începerea unui tratament medical adecvat, reducând astfel riscul de boli de inimă”, ne-a spus ea.

Ce poate dezvălui nervul optic

În timpul unui test oftalmologic de rutină, medicul oftalmolog va examina, de asemenea, nervul optic pentru a căuta orice anomalii sau modificări.

Problemele de vedere în SM, care tind să se acutizeze, apoi să se rezolve în câteva săptămâni, sunt, de obicei, un rezultat al nevritei, o afecțiune inflamatorie acută demielinizantă a nervului optic.

Semne ale bolii Alzheimer la nivelul ochilor

„Screeningul retinian al bolii Alzheimer este o perspectivă interesantă, aflată în prima linie a cercetării medicale actuale. Retina […] este alcătuită din mai multe straturi de celule neuronale specializate și există dovezi solide că aceleași modificări la nivelul creierului pot apărea și în retină, permițând, potențial, depistarea pacienților pentru semnele timpurii ale bolii Alzheimer”, spune Dr. Hagar Ibrahim.

Metodele actuale de diagnosticare a maladiei Alzheimer sunt adesea de lungă durată, invazive și costisitoare, astfel încât posibilitatea de a diagnostica această afecțiune din retină ar reprezenta un progres uriaș.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel