Sari la conținut

Obtinerea primului “creier miniatural” cu ajutorul celulelor stem ar putea duce la intelegerea si tratarea schizofreniei si autismului

O echipa de cercetatori de la Institutul de Biotehnologie Moleculara al Academiei Austriece de Stiinte (IBMA), condusa de doctorii Juergen Knoblich si Madeline Lancaster, a reusit sa obtina cu ajutorul celulelor stem, un creier miniatural in laborator si sustin, ca acest succes ar putea conduce la o mai buna intelegere a dezvoltarii creierul uman si a cauzelor responsabile de aparitia unor afectiuni precum schizofrenia sau autismul, potrivit unei stiri publicate pe site-ul IBMA.

Pornind de la celule stem umane, cercetatorii au reusit  sa reproduca primele etape de dezvoltare a creierului, obtinand  in premiera, in conditii de laborator, replici miniaturale tridimensionale denumite “organoide cerebrale”.  Acestea ar putea constitui un „model biologic” de nepretuit pentru intelegerea aparitiei unor boli si pentru testarea de noi tratamente.

Microcefalia a fost prima afectiune pentru care cercetatorii au aplicat  procedeul de obtinere a “organoidelor cerebrale”, tulburarile de dezvoltare constatate pe “modelul biologic”, putand explica reducerea in dimensiuni a circumferintei capului caracteristica acesteia.

Aplicand aceeasi procedura, in viitor, s-ar putea obtine “modele biologice” caracteristice mai multor afectiuni, precum autismul sau schizofrenia, numai acestea afectand milioane de oameni la nivel mondial.

„Desi oficial, in tara noastra, nu exista o statistica privind numarul persoanelor care sufera de autism, se pare ca, la circa sapte ore, in Romania se naste un copil care sufera de o tulburare din spectrul autist, care, odata ce implineste 18 ani, nu mai primeste ajutor din partea statului. Un astfel de rezultat promitator in cercetarile din domeniul celulelor stem poate oferi speranta parintilor acestor copii. Noi ii sfatuim pe viitori parinti sa gandeasca in perspectiva si sa aleaga o banca de celule stem, membra ARBACS, pentru recoltarea acestor celule din cordon ombilical la nastere”, a declarat Dr. Tudor Panu, presedintele ARBACS.

Studiile indica o crestere alarmanta a ratei de incidenta a cazurilor de tulburari din cadrul spectrului autismului, potrivit Autism Romania, Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, care precizeaza ca prevalenta la baieti este de 4 ori mai mare decat la fete, tulburarea aparand in aceeasi masura in familii apartinind tuturor culturilor, claselor si conditiilor sociale, indiferent de nivelul de instruire al parintilor.

Potrivit unei statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania se afla printre primele locuri in Europa ca incidenta a tulburarilor psihice, iar 20% din populatia tarii sufera de o boala psihica.

„O problema care nu se poate vindeca medical in prezent afecteaza iremediabil o familie. Este important insa, sa se stie ca celulele stem constituie o sursa terapeutica valoroasa pentru  medicina regenerativa, care poate oferi o speranta pentru un viitor cat mai bun copiilor dar si adultilor, suferinzi de tulburari precum autismul sau schizofrenia. Ne dorim ca familiile din toata tara sa apeleze la bancile membre ARBACS pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, in scopul de a beneficia de realizarile din ce in ce mai promitatoare, de la o luna la alta, ale stiintei”, a precizat presedintele ARBACS.

Medicina Regenerativa este considerata avangarda medicinei secolului XXI, potrivit U.S. Department of Health and Human Services, si studiaza procesul prin care se creeaza tesuturi functionale, prin care se repara sau se inlocuieste tesutul/ organul a carui functie s-a pierdut din cauza varstei, a bolilor sau a afectiunilor congenitale.

Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul procesarii si stocarii de celule stem, institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si care respecta toate normele legale in vigoare. ARBACS incurajeaza competitia intre bancile private de celule stem.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel