Oboseala, nervozitatea, insomniile, palpitatiile sunt semne ale carentei vitaminelor din grupa B. In general, o alimentatie echilibrata asigura necesarul zilnic de B-uri. Carnea, ouale, lactatele, legumele, fructele, germenii de grau sunt surse foarte bune de vitamine B. La recomandarea medicului, carentele grave se rezolva prin administrarea de suplimente vitaminice fie pe cale orala, fie injectabila. „Vitaminele din grupul B sunt hidrosolubile si intervin in asimilarea glucidelor, proteinelor si lipidelor in organism, in sinteza de ADN si ARN. In acelasi timp joaca un rol important in arderile celulare”, precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.
Si tot B-urile sunt de ajutor in cresterea rezistentei la infectii in sezonul rece, cand organismul este expus virozelor respiratorii, gripei. Complexul de B-uri este indicat in convalescenta, pentru imbunatatirea starii psihice, intarirea rezistentei la stres, intretinerea pielii, a unghiilor si a parului, eliminarea oboselii oculare si a durerilor de cap.
Vitamina B1 sau tiamina intervine in asimilarea glucidelor si in functionarea sistemului nervos. Deficitul de vitamina B1 determina boala Beriberi, care se manifesta prin scaderea reflexelor (hipotonie), dar care in acest moment este destul de rara. Carentele de B1 se mai intalnesc si se manifesta prin oboseala, pierderea poftei de mancare, tulburari psihice (nervozitate, anxietate) sau digestive (varsaturi, diaree). Un aport alimentar insuficient de vitamina B1 inseamna si tulburari cardiace, care merg de la simplele palpitatii si pana la insuficienta cardiaca.
„Vitamina B2 sau riboflavina are rol predominant in procesul de crestere, in mentinerea integritatii tesuturilor, a epiteliilor si a mucoaselor. Deficitul provoaca leziuni ale pielii, dar si tulburari oculare. In forme severe, lipsa vitaminei B2 se manifesta prin inrosirea ochilor sau vascularizatie corneeana”, arata conf. dr. Dumitru Matei. Carnea, pestele, legumele verzi, drojdia de bere sau graul sunt surse alimentare de vitamina PP sau B3 (niacina).
Oboseala, pierderea poftei de mancare, tulburarile digestive sunt simptome de care se plang in general varstnicii sau alcoolicii, categorii expuse carentei de B3. In doze mari, suplimentele cu vitamina B3 contribuie la scaderea nivelului colesterolului in sange. Aceste suplimente trebuie luate cu precautie de catre cei care sufera de insuficienta renala si sunt total contraindicate celor cu ulcer gastric sau diabet. Daca ati pierdut in greutate intr-un timp foarte scurt, daca aveti pielea uscata, nu dormiti bine, sunteti nervosi sau deprimati, diagnosticul poate fi de carenta de vitamina B6 sau piridoxina.
„Asociata cu magneziul, vitamina B6 este recomandata in cazul stresului, oboselii, suprasolicitarii nervoase. Intervine insa si in intarirea sistemului imunitar si in sinteza hemoglobinei”, precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.
Cercetatorii americani au aratat ca acidul folic sau vitamina B9 previne hipertensiunea arteriala, datorita efectului sau de relaxare a vaselor sangvine. Acidul folic scade de asemenea riscul tulburarilor sistemului nervos. S-a demonstrat ca persoanele care au un aport alimentar suficient de acid folic sunt mai putin predispuse la depresii. De aceea, in dieta trebuie incluse laptele, branzeturile fermentate, legumele verzi (sparanghel, spanac, broccoli) – surse importante de acid folic. Acesta intervine si in formarea globulelor rosii si de celule noi in organism. In stransa legatura cu acidul folic actioneaza vitamina B12 sau cianocobalamina.
Dat fiind ca se gaseste in produsele de origine animala, cei mai expusi carentelor de B12 sunt vegetarienii. Ca si in cazul acidului folic, deficitul de vitamina B12 poate determina aparitia anemiei megaloblastice, pierderi de memorie, labilitate a starii de spirit.
Vitaminele din grupa B mentin nivelul ridicat de serotonina sau „hormonul fericirii”. Serotonina este o substanta care transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta, da senzatia de bine a organismului si mentine in activitate si vigilenta cortexul (scoarta cerebrala). Depresia, tulburarile de somn indica un nivel scazut al serotoninei.
Spre deosebire de grau, porumbul este sarac in vitamina B3. O alimentatie bogata in faina de porumb, dar saraca in proteine animale provoaca pelagra, boala caracterizata prin carenta de B3. Pelagra se manifesta prin probleme cutanate (mancarimi, inrosire a pielii), digestive (varsaturi, diaree), psihice (insomnie, dureri de cap, tulburari de memorie).