Boala ficatului gras este un termen umbrelă pentru o serie de afecțiuni care afectează ficatul. Asociațiile tradiționale leagă alcoolul de bolile hepatice. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cazul.
Boala ficatului gras non-alcoolic, sau pe scurt NAFLD, este acronimul folosit pentru a descrie mai multe afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. În mod normal, observată la persoanele supraponderale sau obeze, NAFLD nu este legată de consumul de alcool. Afecțiunea nu este fatală, dar NHS spune: „Dacă este detectată și gestionată într-un stadiu incipient, este posibil să împiedicați agravarea NAFLD”. Deși rareori există simptome ale NAFLD în stadiile incipiente, acestea pot apărea pe măsură ce boala progresează.
Unul dintre simptome este oboseala extremă.
Alte simptome includ:
• O durere surdă sau apăsătoare în partea dreaptă sus a abdomenului
• Pierdere în greutate inexplicabilă
• Slăbiciune.
Dacă NAFLD nu este tratată, se poate dezvolta ciroza hepatică care duce la icter, mâncărimi ale pielii, umflarea picioarelor, gleznelor, sau burții.
Există o serie de factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta NAFLD, inclusiv dacă cineva este obez, are diabet de tip doi, o afecțiune care afectează modul în care organismul folosește insulina sau rezistența la insulină.
Alți factori de risc includ:
• Tiroidă subactivă
• Tensiune arterială crescută
• Colesterol ridicat
• Sindrom metabolic (combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate)
• Dacă o persoană are peste 50 de ani
• Fumatul.
Odată ce o persoană este diagnosticată cu NAFLD, există mai multe tratamente și modificări pe care aceasta le poate face pentru a-și îmbunătăți starea.
Deși nu există medicamente specifice NAFLD disponibile, tratamentul este disponibil pentru afecțiuni asociate cu această afecțiune, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul.
În plus, medicamentele pot fi, de asemenea, prescrise pentru a trata aceste afecțiuni, precum și pentru a încuraja pacientul să slăbească și să adopte un stil de viață mai sănătos.
Motivul pentru aceasta este că NAFLD apare adesea la persoanele supraponderale sau obeze.
Dacă un pacient a dezvoltat ciroză hepatică severă, poate necesita un transplant de ficat.
În loc să fie transplantat întregul ficat, este posibil ca doar o parte a ficatului să fie schimbată; aceasta deoarece ficatul se poate regenera.
Deși NAFLD nu este cauzată de alcool, NHS spune: „Băutul poate agrava situația. Prin urmare, este recomandabil să reduceți sau să opriți consumul de alcool.”