Categories: Ştiri sănătate

Oboseala cronică și persoanele predispuse la a dezvolta acest sindrom

Oboseala cronică este un sindrom sever și se pare că apare la o anumită categorie de persoane, conform unui ultim studiu.

Oamenii de ştiinţă care cercetează factorii care stau la baza declanşării unei boli complexe, cunoscute sub numele de sindromul oboselii cronice (Chronic Fatigue Syndrome, CFS), au descoperit indicii în modul în care sistemele imunitare ale unor oameni reacţionează mai puternic la provocări, informează Reuters.

CFS – o boală severă, caracterizată de o oboseală mentală şi fizică pe termen lung – ar afecta, potrivit oamenilor de ştiinţă, circa 17 milioane de persoane la nivel global. Persoanele care suferă de acest sindrom sunt adesea nevoite să-şi petreacă ziua în pat şi se simt incapabile să efectueze activităţi obişnuite, cum ar fi spălatul sau mâncatul, scrie Agerpres.

Cercetătorii au folosit un medicament cunoscut sub numele de interferon alfa pentru a crea un model al sindromului şi au constatat că pacienţii al căror răspuns imun la tratament a fost unul hiperactiv sau exagerat sunt mai predispuşi la oboseală cronică.

„Pentru prima dată, am arătat că persoanele care sunt mai predispuse să dezvolte o afecţiune asemănătoare CFS au un sistem imunitar hiperactiv, atât înainte cât şi în timpul sesizării unei provocări la adresa sistemului imunitar”, a declarat Alice Russell de la Institutul pentru Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţe (IoPPN) din cadrul King’s College din Londra, autoarea principală a cercetării.

Sindromul şi cercetarea asupra sa sunt extrem de controversate, în parte deoarece posibilele sale cauze şi gama sa de simptome debilitante sunt prost înţelese. Interferonul alfa este utilizat în tratamentul hepatitei C şi activează sistemul imunitar în acelaşi mod ca o infecţie puternică.

Mulţi pacienţi trataţi cu interferon alfa se confruntă cu o oboseală extremă în timpul tratamentului, iar alţii continuă să o resimtă timp de mai multe luni după ce tratamentul s-a terminat.

Echipa lui Russell a folosit aceste cunoştinţe pentru a măsura oboseala şi markerii sistemului imunitar la 55 de pacienţi înainte, în timpul şi după tratamentul cu interferon alfa.

Rezultatele au arătat că 18 dintre cei 55 pacienţi care au continuat să prezinte o afecţiune asemănătoare CFS aveau un sistem imunitar hiperactiv înainte de tratament şi un răspuns extrem de activ în timpul tratamentului.

„Aceste rezultate ne sugerează că oamenii al căror sistem imunitar reacţionează exagerat la o provocare sunt mai susceptibili să dezvolte CFS”, a subliniat Russell.

Recent Posts

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

23 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

54 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

o oră ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Citeste si: