Sari la conținut

„Oboseala continuă, irascibilitatea și depresia nu sunt normale. Acestea sunt semne ale unor probleme tiroidiene ce trebuie tratate de urgență”

Numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. Medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste afecțiuni nu doar că afectează psihiculpacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.

Cifre importante:

  • În 2010, în România s-au înregistrat 35439 cazuri noi de boli tiroidiene. În 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83413 cazuri noi);
  • În România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei;
  • În 2016 numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale;
  • Medicii insistă ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge;

Medicul specialist: „Oboseala continuă, irascibilitatea și episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge”

Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge.”, spune dr. RodicaPetriș, doctor medic specialist în Endocrinologie.

Medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice

„Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Române de Medicină a Familiei.

Pacienții confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viață

Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuații ale greutății, constipație;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;

De aceea, pacienții de cele mai multe ori cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave

Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimii.

Pacienții cer implementarea unui program național pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cere implementarea de urgență a unui program national de screening pentru afecțiunile tiroidiene.

„În întreaga lume, programele naționale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați. De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar.”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe femei să conștientizeze că simptomele precum modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potrivite pentru ei.

Recomandări importante în prevenție:

  • De cele mai multe ori, „ceea ce simți poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tau pentru un control amănunțit;
  • Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;
  • După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel