Sari la conținut

Obișnuiești să pisezi sau să rupi medicamentele ca să fie mai ușor de înghițit? Iată la ce risc major te expui

Medicamentele ar trebui să trateze anumite afecțiuni, însă dacă nu ne luați corect pot avea efecte neașteptate.

Un nou studiu realizat de Lloyds Pharmacy a scos la iveală că 46% dintre oameni nu folosesc corect medicamentele.

”Aproximativ 10% dintre cei care se internează la spital, sunt persoane care nu au folosit medicamentele adecvat. Dacă procedăm corect, ne ferim de o mulțime de probleme”, spune Sultan Dajani, de la Royal Pharmaceutical Society.

Iată cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când vine vorba de medicamente:

Spargerea sau pisarea lor pentru a le face mai ușor de înghițit

Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, este concluzia unui studiu  publicat în revista franceză “Revue de Médicine Interne”.

Specialiştii spun că acest obicei reduce eficienţa medicamentelor sau potențează efectul. ”O parte dintre antibiotice şi medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite. Aceste medicamente acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent. Aceste medicamente au o acţiune pe termen lung. Atunci când le zdrobim riscăm ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt. Astfel, apare risul intoxicaţiilor”, spune farmacistul Sunil Kochhar.

Unele dintre medicamentele folosite greșit cel mai des, sunt cele pentru hipertensiune care conțin diltiazem HCL sau isosorbid mononitrat. Acestea se eliberează în 24 de ore, însă multe persoane le consideră greu de înghițit, iar spargerea sau pisarea lor poate cauza o scădere bruscă a tensiunii.

Spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate să si anuleze efectul acestora. O parte dintre medicamente sunt distruse de sucul gastric înainte ca acestea să îşi facă efectul în organism. Pentru a preveni acest lucru, companiile farmaceutice care produc aceste tratamente au învelit pastilele într-o folie protectoare. Atunci când pastilele sunt sparte sucul gastric le distruge.

Folosirea ibuprofenului înainte de exercițiile fizice

Administrarea de medicamente analgezice, precum ibuprofen, pentru a preveni și reduce durerile cauzate de antrenamentul intens este comună în rândul sportivilor. Această practică este însă periculoasă.

În urma unor teste, o echipă de cercetători, condusă de Kim van Wijck de la Centrul Medical din Maastricht, Olanda a descoperit că mișcarea reduce circulația sângelui către sistemul gastrointestinal, efectul fiind sporit de administrarea de medicamente antiinflamatorii. În aceste circumstanțe, sistemul gastrointestinal este mult mai predispus la răni și infecții bacteriene.

Paracetamol cu alcool

Medicamentele toxice pentru inimă, ficat, sistemul nervos central nu trebuie asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic iar toxicitatea lui se manifestă în special la alcoolicii cronici, în principal pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inimă. Aşa că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului, nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că, în mod firesc, creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice. Este şi cazul paracetamolului, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia alcool – paracetamol trebuie evitată.

Antibiotice cu lactate

Unele antibiotice (în special tetraciclinele) nu este bine să fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Nu este bine să se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, brînză, cu medicamente antiacide, cu produse pe bază de fier. Dacă este neapărat nevoie să se administreze ambele preparate (şi medicamentul şi alimentul) este bine să se lase o pauză de două ore între ele. Este bine de ştiut că tetraciclinele produc iritaţie gastrică iar laptele şi antiacidele combat această iritaţie aşa că se pot consuma fără probleme, însă fără a fi administrate împreună.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel