Din cuprinsul articolului
Cafeaua este o băutură atât de populară, încât nivelul de consum al acesteia este al doilea după cel al apei în unele țări.
Pe lângă faptul că vă ajută să vă simțiți mai puțin obosiți și mai atenți, cofeina din cafea vă poate îmbunătăți starea de spirit, funcția creierului și performanța la exerciții. De asemenea, poate stimula pierderea în greutate și poate proteja împotriva bolilor precum diabetul de tip 2, Alzheimer și bolile de inimă.
Mulți oameni se bucură să bea cafea la prima oră dimineața. Cu toate acestea, unii oameni afirmă că dacă o consumați pe stomacul gol vă poate afecta sănătatea.
Cercetările arată că amărăciunea cafelei poate stimula producția de acid stomacal.
Ca atare, mulți specialiști cred că cafeaua vă irită stomacul, agravează simptomele tulburărilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) și provoacă arsuri la stomac, ulcere, greață, reflux acid și indigestie.
Unele studii sugerează că consumul unei cești de cafea pe stomacul gol este deosebit de dăunător, deoarece nu există alte alimente prezente pentru a preveni acidul de a vă deteriora mucoasa stomacului.
Un alt argument comun este acela că consumul de cafea pe stomacul gol poate crește nivelul hormonului de stres cortizol.
Cortizolul este produs de glandele suprarenale și ajută la reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, nivelurile cronice excesive pot declanșa probleme de sănătate, inclusiv pierderea osoasă, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și bolile cardiace.
Nivelurile de cortizol ajung în mod natural la valorile normale în jurul momentului când te trezești, scad în timpul zilei și cresc din nou în primele faze ale somnului.
Interesant este că cafeaua stimulează producția de cortizol. Astfel, unii cercetători susțin că consumul acesteia ca primul lucru dimineața, când nivelurile de cortizol sunt deja ridicate, poate fi periculos.
Cafeaua poate avea, de asemenea, câteva efecte secundare negative, indiferent dacă o beți pe stomacul gol sau nu.
De exemplu, cofeina poate crea dependență, iar geneticile unor persoane le pot face deosebit de sensibile la aceasta.
Acest lucru se datorează faptului că aportul regulat de cafea vă poate modifica chimia creierului, necesitând cantități progresiv mai mari de cofeină pentru a produce aceleași efecte.
Consumul de cantități excesive poate duce la anxietate, neliniște, palpitații cardiace și atacuri de panică agravate. Poate duce chiar la dureri de cap, migrene și hipertensiune arterială la unele persoane.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…