Din cuprinsul articolului
În primii ani de viață, copiii explorează lumea exterioară. Acest lucru poate duce la accidente nefericite care pot pune în pericol viața micuților. Iată căror obiecte este necesar să acordăm atenție.
Obiectele mici sunt, adesea, înghițite de copii. Deși unele sunt cu adevărat inofensive, anumite obiecte mici pot interacționa îmn mod negativ cu organismul, rezultatele fiind letale.
Dr. Mihai Craiu, pediatru, dezvăluie pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii” de ce bateriile mici se alfă pe lista celor mai periculoase obiecte pentru copii și, de asemenea, ce putem face atunci când copilul a înghițit una.
„<<Și ce dacă? Doar este o baterie atât de mică… Nu se va întâmpla nimic…>>
Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile.În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii.
De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face <<nevinovate>>, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.
Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până in 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…
Ce putem face până ajungem la spital, dacă suspectăm că bateria înghițită nu a ajuns în stomac?
Apropos, toți corpii străini rămasi în esofag ne produc o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului, o creștere marcată a cantității de salivă și nevoia de a înghiți frecvent – se cheamă sindrom esofagian. Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas „undeva pe drum”, până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori…
Cam așa e si cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave…În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac.
Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm.
Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât.
Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112”, scrie medicul pe o rețea de socializare.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…