Categories: Ştiri sănătate

Obiceiurile care încântă oglinda, dar îți mutilează sănătatea

Andreea Ciulac

Baba suferă la frumusețe, spune o vorbă din popor, dar medicii atrag atenția că „arsenalul” de înfrumusețare care le ajută pe femei să întoarcă privirile pe stradă le pune în primejdie sănătatea. Cocoțatul pe tocuri mult prea înalte, împachetările la cald, care promit să „topească” celulita, „îmblânzirea” onduleurilor cu placa sau aplicarea unghiilor false, sunt doar câteva dintre ritualurile care le urâțesc și le îmbolnăvesc, în timp, chiar și pe cele mai atractive femei.

Proba de echilibristică este dăunătoare

E o adevărată probă de rezistență să spui „nu” unei perechi roșii de pantofi cu toc înalt. Alungesc piciorul, creează iluzia unei siluete mai suple și scot orice ținută din anonimat. În realitate însă, femeile își supun picioarele și coloana unui adevărat chin.

„Echilibrul vine de la picioare și până la coloană. Este ca și când ai veni de la piață, încărcat cu sacoșe, dar în loc să ții mâinile în jos, pe lângă corp, le ții întinse la orizontală. Se poate, dar suprasolicită coloana. Orice pantof cu toc mai mare de șase centimetri produce dezechilibru. Nici manechinele antrenate să meargă bine pe tocuri nu rezistă mai mult de zece minute, cât defilează pe podium, că încep să se vaite”, afirmă ortopedul Dia Ahmad.

Purtătoarele de tocuri, spune acesta, vor plăti „factură” în câțiva ani, sub forma durerilor de coloană, dar și de articulații în general sau protuzii discale ori lordoză, denumită și spate scobit, când apare o exagerare a curburii lombare, suferințe la genunchi și picioare. Concluzia? Scoateți pantofii cu top din dulap numai la ocazii.

Un alt potențial pericol pentru mușchii spatelui este geanta, iar medicul atenționează că obiceiul femeilor de a-și îngreuna gențile cu lucruri de prisos le poate cauza dureri cumplite de umeri. „Se poartă gențile mari? Foarte bine, dar să fie mai goale. Altfel mușchii se contractă în mod repetitiv și apar durerile, mai ales în cazul persoanelor care nu fac sport. Este bine să se evite masajul intens, care va oferi ușurare de moment, urmând o contactură mult mai dureroasă. Cel mai bine este să se folosească masajul blâng, mângâiat, aplicând un gel antiinflamator”, este sfatul ortopedului Dia Ahmad.

Mai bine celulită decât varice

Masajul este contraindicat și în cazul persoanelor care au o predispoziție genetică în  a dezvolta varice. „Vorbim de masajul picioarelor, unde are loc o dilatare venoasă și se creează astfel microtraumatisme locale”, vine cu lămuriri chirurgul flebolog Valerian Ciubotaru. Femeile ai căror părinți suferă de varice, spune acesta, ar trebui să se țină departe și de blugii prea strâmți, împachetările la cald, anti-celulitice, și băile fierbinți. Le este permisă totuși o singură cochetărie: pantofii cu toc înalt.„În ciuda miturilor, purtatul tocurilor nu duce la apariția varicelor, dimpotrivă. Tocurile de cinci centimetri favorizează circulația venoasă”, afirmă specialistul în flebologie.

Dacă la tocuri și la geantă mai pot renunța, cele mai multe femei consideră machiajul o necesitate. Fața umană nu ar trebui tratată precum o pânză de pictură, atrag atenția dermatologii, existând pericolul ca, sub straturile de fard și fond de ten, să apară acneea.

„Un machiaj gros aplicat pe piele obturează porii și crește riscul de acnee retențională, adică apariția punctelor negre și a celor albe. Produsele de machiaj aplicate unele peste altele, cum ar fi crema bază prea grasă, fond de ten și apoi pudră, sufocă de-a dreptul pielea. Secreția naturală se strânge la nivelul porilor și în timp generează apariția coșurilor inflamatorii. În situația aceasta se găsesc adesea prezentatoarele de televiziune, nevoite să stea multe ore sub un machiaj greu”, spune dermatologul Mihaela Leventer.

În privința me­todelor de aran­jare a părului lucrurile sunt relativ simple: placa de întins părul și decolorarea vă pot distruge cel mai ușor podoaba capilară

Placa de întins părul folosită fără produse de întreținere a firului de păr, arde și deteriorează tijele capilare. Părul devine fragil, se rupe ușor, se subțiază sau se bifurcă. Aceleași dezastre produce și decolorarea”.
Mihaela Leventer,medic dermatolog

Accesorii false, afecțiuni reale

Pe lista trucurilor de frumusețe care fac mai mult rău decât bine urmează aplicarea de unghii false de acril, la lumina UV, dar și a genelor false. În primul caz, unghia este agresată, devine fragilă, se pătează și se rupe. „Apăsarea polimerului pe unghie generează o îngroșare a pielii de sub unghie, uneori chiar eczematizare, adică înroșire și fisurare”, mai arată Mihaela Leventer.

De cealaltă par­te, greutatea genelor false poate cauza probleme de vedere: „Dacă se aplică un tratament «permanent» pe gene pentru a le întoarce, se observă o rărire și o franjurare a genelor arse inegal de soluție. Există și riscul arsurii intraoculare”.

Nici epilarea la salon nu e un procedeu tocmai sigur pentru piele. Aparatura folosită, explică medicul Mihaela Leventer, schimbă direcția de creștere a firelor de păr, ceea ce duce la fire încastrate care dau reacție de foliculită sau pătează cafeniu pielea.

 

Contestat de întreaga tagmă a dermatologilor și nu numai, solarul este un alt mare dușman al sănătății pielii. Efectele nocive pleacă de la riduri, cuperoză și vinișoare dilatate pe gambe și coapse și ajung până la declanșarea cancerului de piele.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

29 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

59 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: