Sari la conținut

Obiceiuri zilnice care îți distrug ficatul. Ce combinație să nu faci NICIODATĂ! Poate fi fatală

ficat
Sursă foto: Getty Images

Al doilea după piele, ficatul este cel mai mare organ din corpul uman. Acesta are destul de multe responsabilități, dintre care unele sunt mai cunoscute decât altele. Unele dintre sarcinile principale ale ficatului includ filtrarea sângelui organismului, stocarea energiei și procesarea substanțelor nutritive. Datorită numeroaselor responsabilități ale ficatului, acesta este foarte vulnerabil la cicatrizare (ciroză) și la insuficiență completă, ceea ce poate duce la cancer.

Deși majoritatea oamenilor asociază afectarea ficatului cu abuzul de alcool sau cu utilizarea abuzivă a acestuia, alți factori pot juca un rol. În acest articol, ne propunem să evidențiem diversele afecțiuni, medicamente și obiceiuri de viață care vă pot afecta ficatul.

Condiții de sănătate care dăunează ficatului

Diferite afecțiuni de sănătate, dintre care una dintre cele mai notabile este hepatita, pot afecta direct ficatul sau pot crește riscul de complicații hepatice. Unele dintre principalele condiții de sănătate includ bolile genetice, obezitatea și anumite tulburări autoimune.

Hepatita

Hepatitele cronice B și C sunt cauza principală a majorității cazurilor de cancer hepatic la nivel mondial.

Hepatita C este cea mai frecventă cauză în Statele Unite, în timp ce hepatita B este mai puțin frecventă datorită disponibilității vaccinurilor.

Hepatita C se răspândește prin contactul cu sângele infectat, de exemplu, prin folosirea în comun a acelor, prin sex neprotejat și (rareori) prin transfuzii de sânge.

Hepatita cronică C este un ucigaș tăcut, deoarece majoritatea oamenilor nu știu că o au. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate provoca leziuni hepatice, ciroză, insuficiență hepatică și chiar moartea.

Tulburări autoimune

Există anumite afecțiuni autoimune care pot afecta ficatul.

Hepatita autoimună se caracterizează prin faptul că sistemul imunitar atacă ficatul în mod eronat.

Experții medicali nu înțeleg pe deplin de ce organismul se întoarce împotriva lui însuși, dar factorii genetici pot juca un rol.

Această boală afectează, de obicei, persoanele atribuite de sex feminin la naștere și este mai frecventă la persoanele cu tulburări autoimune existente. Chiar și persoanele cu boli autoimune pot ține lucrurile sub control și pot trăi o viață normală dacă au un tratament și obiceiuri de viață adecvate.

Factorii de stil de viață care dăunează ficatului

Când vine vorba de genetică și de tulburări autoimune, este posibil să nu aveți un control complet asupra riscului de afectare a ficatului. Ceea ce aveți însă sub control este modul în care vă trăiți viața.

Anumite obiceiuri de stil de viață, inclusiv medicamentele pe care le luați, alimentele pe care le consumați și exercițiile fizice pe care le faceți sau nu, pot influența sănătatea ficatului.

Alcool

Alcoolul rămâne o cauză majoră a cirozei și a altor forme de boli hepatice.

Aproximativ 10-15% dintre băutorii înrăiți vor dezvolta cicatrici hepatice, dar cei cu leziuni hepatice ar trebui să se abțină de la alcool.

Băutul cu moderație, sau deloc, contribuie în mare măsură la menținerea sănătății ficatului.

Ghidurile Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi pentru femei și nu mai mult de două pentru bărbați. O băutură este considerată a fi 12 uncii de bere sau cinci uncii de vin.

Băuturi zaharoase și sucuri

Populare în dieta americană standard, băuturile zaharoase și sucurile pot provoca creșterea în greutate și afectarea ficatului.

Un studiu din 2015 a constatat că persoanele care au consumat una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi aveau markeri mai mari de boală a ficatului gras decât cele care nu au consumat băuturi zaharoase.

Acest lucru nu înseamnă că băuturile dietetice sunt mai sănătoase; mai degrabă, evidențiază faptul că băuturile zaharoase fac mai mult rău decât credeți.

O cercetare suplimentară a constatat că persoanele care au consumat două băuturi zaharoase pe zi timp de șase luni au prezentat semne de boală a ficatului gras.

Fumatul

Încă un motiv pentru a renunța la fumat, fumatul poate crește riscul de cancer la ficat și ciroză. Potrivit unui studiu din 2013, fumatul a fost legat de un risc crescut de ciroză hepatică independent de consumul de alcool.

În plus, toxinele din țigări pot provoca inflamații, care pot duce în cele din urmă la ciroză. Dacă aveți hepatita B sau C și fumați, riscul de carcinom hepatocelular crește drastic.

dieta pentru ficat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Medicamente care dăunează ficatului

Dacă ați citit vreodată secțiunea „Prospect” de pe anumite medicamente pentru răceală și gripă, știți că nu trebuie să luați prea mult. Unele ingrediente, cum ar fi paracetamolul, din aceste medicamente pot fi dăunătoare în doze mari. Există multe alte medicamente, atât cele eliberate fără prescripție medicală, cât și cele eliberate pe bază de rețetă, care pot afecta ficatul.

Paracetamol

Paracetamolul se găsește în multe medicamente. În doze mari, paracetamolul poate provoca insuficiență hepatică și chiar moartea.

Nu luați niciodată mai mult decât doza recomandată de paracetamol, sau de orice alt medicament de altfel.

Acetaminofenul este un ingredient comun în medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală și gripă, așa că verificați întotdeauna etichetele ingredientelor și instrucțiunile pentru a vă asigura că nu depășiți doza recomandată.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel