Sari la conținut

Obiceiuri sănătoase care reduce riscul de a face pietre la rinichi. Ce să faci pentru a preveni formarea litiazei renale

remedii pietre la rinichi
Sursă foto: Pixabay

Din cuprinsul articolului

Obiceiuri sănătoase care reduce riscul de a face litiază renală. Sănătatea rinichilor este esențială pentru menținerea unei bune calități a vieții și o modalitate de a avea grijă de rinichii tăi este să mănânci cu înțelepciune.

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de pietre la rinichi sau pietre la rinichi, sunt o afecțiune care poate provoca dureri severe și poate avea un impact negativ asupra sănătății.

Cauzele apariţiei calculilor renali sunt multiple şi anume creşterea concentraţiei sărurilor urinare, scăderea cantităţii de urină eliminată, aport de lichide scăzut, deshidratarea, ereditatea, infecţile urinare. Simptomele sunt şi ele numeoroase, principalele fiind colica renală, hematuria, manifestări digestive şi cardiovasculare, febră.

Pentru a preveni formarea acestor pietre, este important să țineți cont de următoarele sfaturi oferite de medicul Lucian Tarţa:

„Litiaza renală, denumită popular «pietre la rinichi», este o afecţiune frecvent caracterizată prin prezenţa şi dezvoltarea calculilor (pietre rezultate din precipitarea sărurilor din organism) la nivelul rinichilor. Prezenţa calculilor la nivelul tractului urinar devine simptomatică atunci când aceştia blochează parţial sau complet calea urinară. Migrarea unui calcul din rinichi până la vezica urinară presupune străbaterea unui conduct lung (ureterul) de aproximativ 24-28 cm şi gros de aproximativ 8-9 mm”, explică medicul Lucian Tarţa, potrivit Adevărul.

 

remedii care reduc durerile de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă v-aţi săturat să suportaţi durerea, iar tratamentele nu au efectul aşteptat aţi putea să încercaţi să urmaţi şi sfaturile naturiştilor. Inginerul chimist şi naturistul Mircea Georgescu recoamndă celor care nu mai suportă durerea următoarea reţetă:

„O reţetă eficientă pentru combaterea calculilor şi durerilor cauzate de aceştia este următoarea: amestecaţi 60 ml ulei măsline extravirgin cu 60 ml suc de lămâie, beţi amestecul obţinut şi apoi beţi 300 ml apă plată. Aşteptaţi 30 de minute şi apoi stoarceţi o jumătate de lămâie în 300 ml apă plată la care adăugaţi şi o lingură de oţet de mere. Beţi amestecul obţinut şi repetaţi consumul din oră în oră până simptomele dispar”, explică Georgescu.

Creșteți consumul de fructe și legume

Aceste alimente sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care promovează sănătatea rinichilor. În plus, conținutul său ridicat de apă ajută la menținerea unei bune hidratări. Fructele precum portocalele, lămâile, căpșunile,  pepenii verzi și rodia sunt deosebit de benefice datorită conținutului lor de citrat, un compus care poate ajuta la prevenirea formării pietrelor.

Sucul de rodie este disponibil şi în magazine, dar unele persoane prefer să şi-l prepare singure întrucât este mai sănătos. Se consumă 20 ml zilnic şi are ca efecte mai degrabă prevenirea decât tratarea calculilor renali.

Dintre legume, ţelina reprezintă un tonic al rinichilor şi de asemenea, facilitează urinarea. Consumul constant de ţelină sau seminţe de ţelină previne formarea calculilor renali.

„Studiile au arătat că magneziul are un rol important în prevenţia şi recurenţa litiazelor renale. Doza zilnică recomandată este de 300 mg, iar suplimentul cel mai eficient este orotatul de magneziu”, adaugă Mircea Georgescu.

De asemenea, cei care preferă metodele naturiste de vindecare mai pot să consume şi ceaiuri din plante, deoarece acestea sunt foarte sănătoase şi pot fi consumate în orice moment al zilei, chiar şi la locul de muncă, fără a fi nevoiţi să depuneţi nici un efort. Printre plantele cele mai eficiente se numără: coada-soricelului, valeriana, fenicul, fructe de măceş, mătase de porumb, coada-racului, rădacini de pir, codiţe de cireşe, teci uscate de fasole verde. Se mai pot consuma uleiuri esenţiale de chimen, levănţică sau mentă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel