Sari la conținut

Obiceiuri periculoase care ne scurteaza viata

Toti am vrea sa aflam secretul tineretii fara batranete. Acesta nu consta intr-un singur factor, ci intr-un stil de viata care presupune, inainte de toate, renuntarea la anumite obiceiuri alimentare periculoase.

Consumul anumitor alimente si al anumitor bauturi afecteaza telomerii din celule. Acestia sunt mici „capsule” aflate la terminatia cromozomilor, responsabile de protejarea ADN in fata unor factori externi care favorizeaza modificarea materialului genetic. Telomerii, denumite si telocite, descoperite de academicianul roman Laurenþiu Mircea Popescu, se micsoreaza pe parcurs de inaintam in varsta, acest proces declansand disfunctia sau chiar moartea celulelor din organism. Telocitele de dimensiuni mai mici sunt asociate cu tot felul de afectiuni cardiovasculare si cu aparitia cancerului.

Pentru protejarea lor, asadar pentru mentinerea sanatatii celulare din organism si, implicit, pentru o viata mai lunga si mai ridicata calitativ, trebuie sa evitam factorii care afecteaza telocitele. Iata ce obiceiuri periculoase cauzeaza diminuarea telomerilor!

Sucurile carbogazoase

Sucurile carbogazoase dulci sunt nocive telomerilor. Un studiu recent publicat in „American Journal of Public Health” arata ca aproape 600 de mililitri de suc consumati zilnic este asociat cu un ritm de imbatranire cu 4,6 ori mai mare. Practic, ritmul de imbatranire prin consumul de suc este echivalent cu cel generat de fumat. Chiar si doar 220 de mililitri de suc baut pe zi iti adauga cel putin 1,9 ani la varsta reala.

Carnea procesata

Orice produs din carne care a fost procesat este contraindicat consumului. Aceasta este concluzia unei cercetari publicate in „The American Journal of Clinical Nutrition”. Persoanele care mananca cel putin o data pe saptamana carne procesata prezinta telocitele mai mici decat cei care nu consuma astfel de preparate.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel