O vedere sănătoasă nu are nimic de-a face cu alimentul preferat al lui Bugs Bunny. În realitate, privirea poate fi ajutată prin câteva măsuri de prevenție de bun simț, dar extrem de eficiente.
Nutriția este însă importantă, spun nutriționiștii. O dietă bogată în vitamina C protejează ochii împotriva razelor UV, iar porția optimă de 200 de mg zilnic poate fi luată ușor, mâncând fructe și legume pline de „C”-uri precum brocoli, căpșuni sau citrice. Pentru comparație, o portocală de mărime medie are 98 de mg de vitamina C. Importanți sunt și acizii Omega 3, regăsiți în somon și ton, care scad riscul de cataractă. Pentru cei care nu iubesc peștele, există alternativa suplimentelor, arată nutriționistul Elizabeth Somer. Acesta atrage atenția asupra deficitelor de zinc, care se răsfrâng asupra vederii, dar care pot fi reparate ușor consumând carne slabă de pui sau vită și nuci.
Purtatul ochelarilor de soare nu ar trebui să fie strict un obicei de vară, crede Monica L., membră a Academiei Americane de Oftalmologie. Cu timpul, spune ea, expunerea la soare crește riscul de cataractă și, implicit, de orbire. O pereche de ochelari de soare mai închiși sau mai sumpi nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție, contează doar ca aceștia să aibă o protecție UV de 99%.
Pauzele mici și dese sunt o adevărată mană cerească pentru ochi. La un moment dat, cu toții ajungem să purtăm ochelari, din cauza unei afecțiuni numite presbitism (reduce elasticitatea ochilor), dar procesul poate fi încetinit luând pauze multiple de la calculator, televizor etc. Un moment de respiro de 20 de minute odată la câteva ore ar trebui să fie suficient, crede Glenda Secor, de la Academia Americană de Optometrie.