Sari la conținut

Obiceiuri care ne mențin creierul alert. Previn declinul cognitiv și la vârste înaintate

Creierul alert, sănătate cerebrală viguroasă până la vârste înaintate

Creierul alert se întreține și poate rămâne așa până la vârste înaintate, cu condiția să exersăm regulat rutina care îl menține în formă.

Nu sunt lucruri complicate. Mulți se tem de declinul cognitiv. Începi să uiți nume sau pe unde ți-ai lăsat lucrurile? Uiți zilele de naștere, dar nu trebuie să te temi. Experții spun că acestea sunt semne normale ale înaintării în vârstă și nu constituie o problemă, atâta timp cât nu îți afectează viața de zi cu zi.

Dincolo de faptul că mai uiți lucruri ocazional, cum faci să îți menții creierul alert, chiar și la vârste înaintate?

Iată ce spun experții.

Asigură-te că ai o stare de sănătate generală bună

În felul acesta, ai și o stare cerebrală bună. Specialiștii medicali de la Harvard spun că putem reduce riscul de demență prin câteva obiceiuri de bază. Rămâi activ fizic, dormi 8 ore, nu fuma, fii sociabil, nu consuma mai mult de o băutură alcoolică pe zi și mănâncă hrană fără grăsimi trans și prăjeli.

Declinul cognitiv e legat de stilul de viață. Unele boli pot duce și ele, în timp, la acest declin cognitiv. Printre acestea, se numără hipertensiunea, diabetul, apneea de somn, depresia și hipertiroidia. Dacă ai fost deja diagnosticat cu una din ele, este bine să gestionezi situația în avantajul tău.

Practică gimnastica aerobică

Un medic de la clinica Mayo, Donn Dexter, spune: Primul lucru pe care îl spun pacienților este să facă mișcare. Aceasta are multe beneficii, atât la nivel fizic, cât și cerebral. Studii multiple arată că oamenii activi au riscuri mai mici de declin cognitiv sau boala Alzheimer. Și asta datorită sângelui care se pompeză înspre creier în timpul activităților fizice.

Exersați de câteva ori pe săptămână, 30-60 de minute. Mers pe jos, înot, tenis sau exerciții blânde de gimnastică aerobică, vă vor stimula pulsul.

Completați rebus și cuvinte încrucișate

Este o gimnastică cerebrală grozavă. Rebus, integrame, puzzle, sudoku, cuvinte încrucișate. Vă veți menține creierul activ. Puteți juca și șah sau încerca să memorați poezii noi. E un exercițiu care face minuni pentru creier.

Fii cât se poate de ocupat

Viața socială, comisioane pe care le ai de făcut, întâlnirile online, documentare pe Internet, toate acestea vă țin ”în priză”, lucru esențial pentru a avea un creier alert.

Dormi bine

Este un aspect vital pentru sănătate. Specialiștii subliniază că tulburările de somn duc la numeroase probleme cognitive, afectează memoria. Dr Barry Gordon atenționează: Chiar și pastilele pentru anxietate, de exemplu, afectează memoria.

Este bine să începem încă de la 35 de ani să ne preocupăm de sănătatea creierului nostru, pentru a nu-i aduce prejudicii care mai târziu ne vor afecta.

Stilul sănătos și echilibrat, mișcarea și renunțarea la vicii ne vor ajuta să fim sănătoși, să dormim bine și să avem un creier abil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel