Sari la conținut

Obiceiul prost din cauza căruia te îngrași și îmbătrânești mai repede

Mănânci sănătos, faci mișcare și tot nu reușești să dai jos kilogramele în plus? De vină ar putea fi faptul că nu bei destulă apă.  Apa este cea care sprijină reacțiile metabolice, ajută la transportul nutrienților și hormonilor în organism și asigură eliminarea „deșeurilor”.

Iată ce se întâmplă cu corpul tău atunci când este deshidtarat:

Risc crescut de diabet

Atunci când organismul este deshidratat, crește nivelul de vasopresină, un hormon care favorizează absorbția apei și forțează ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge. În timp, acest tipar împiedică organismul să producă insulina de unul singur. Oamenii de știință francezi au urmărit, timp de zece ani, evoluția stării de sănătate a circa 3.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani. La începutul studiului, toți aveau nivele normale ale glicemiei (zahărului din sânge). După nouă ani, aproximativ 800 dintre subiecți au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, însă cei care consumaseră apă suficientă, între 1 și 3 litri de lichid, și-au redus cu 30% riscul de îmbolnăvire.

Oboseală

Deshidratarea îți dă o stare inexplicabilă de oboseală. Dacă bei suficientă apă, inima ta va pompa mai eficient sângele și în plus, apa ajută la transportarea oxigenului și a altor nutreinți esențiali către celule.

Dureri de cap

Oamenii de știință au demonstrat că unul dintre factorii principali care provoacă oboseală e deshidratarea. Corpul nostru e alcătuit în proporție de 70% din apă. Efectele deshidratării sunt scăderea metabolismului, senzația de oboseală sau diminuarea forței musculare. Numai o scădere de 2% a cantității de apă din corp reduce performanța fizică și mentală în mod vizibil. Cu două căni de apă și o pauză de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum și multe simptome de oboseală sau dureri articulare.

Kilograme în plus

Senzația de sete este adesea confundată cu cea de foame. Foamea adevărată nu va fi potolită cu apă. În plus, deshidratarea încetinește metabolismul.

Îmbătrânire

Dacă lipsa de apă din organism durează mai mult, în vase şi ţesuturi se depun reziduuri şi substanţe toxice, ceea ce suprasolicită metabolismul. Astfel, sistemul imunitar slăbeşte, transmiterea impulsurilor nervoase scade în intensitate sau se blochează complet, refacerea celulelor devine mai lentă şi procesul de îmbătrânire se accelerează.
Pietre la rinichi
Buna funcţionare a rinichilor depinde de aportul nostru de apă. Deshidratarea favorizează infecţiile urinare, formarea nisipului şi pietrelor la rinichi, iar în cazurile severe, poate avea o consecinţă cu potenţial fatal: insuficienţa renală.
De câtă apă avem nevoie zilnic? Depinde de sex

„Necesarul de apă zilnic depinde de sex, înălțime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate și de dietă (una bazată pe fructe și legume va necesita un aport mai mic de apă)”, potrivit medicului Lygia Alexandrescu.

Bărbaților li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri. Cantitățile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până și cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deși băuturile care conțin zahăr nu sunt, în general, recomandate. Aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel