Sedentarismul ar putea cauza, în Europa, de două ori mai multe decese decât obezitatea, sugerează un studiu realizat pe parcursul a 12 ani asupra a peste 300.000 de persoane.
Potrivit unor cercetători de la Universitatea Cambridge, în jur de 676.000 de decese sunt cauzate în fiecare an de lipsa de activitate, comparativ cu 337.000 de decese cauzate de greutatea în exces.
Ei au ajuns la concluzia că cel puțin 20 de minute de mers pe jos în ritm vioi ar avea beneficii substanțiale pentru toate persoanele, indiferent de greutatea pe care o au.
Obezitatea și lipsa de activitate sunt strâns legate. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate dacă sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exerciții au o sănătate mai bună decât cele care nu fac acest lucru.
Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a încercat să distingă pericolele relative pe care inactivitatea și obezitatea le presupun pentru sănătate.
Cercetătorii au urmărit 334.161 europeni timp de 12 ani. Ei au evaluat nivelul de activitate fizică și talia subiecților și au înregistrat fiecare deces.
„Cel mai mare risc [de moarte timpurie] a fost la cei clasificați inactivi”, a declarat pentru BBC unul dintre cercetători, profesorul Ulf Ekelund, în opinia căruia activitatea fizică trebuie să fie recunoscută ca o strategie foarte importantă pentru sănătatea publică.
El a spus că eliminarea lipsei de activitate în Europa ar reduce ratele de mortalitate cu aproape 7,5%, sau 676.000 de decese, în timp ce eliminarea obezității ar reduce ratele cu doar 3,6%. Tot ce ar trebui făcut pentru a ameliora sănătatea este mersul pe jos.
„Douăzeci de minute de activitate fizică, echivalentă cu o plimbare în ritm vioi, ar trebui să fie posibil să fie incluse de majoritatea oamenilor în drumul lor spre sau de la locul de muncă, în pauzele de prânz sau seara, în loc de a sta în fața televizorului”, a explicat el.