Categories: Ştiri sănătate

Obiceiul periculos care crește riscul de infarct și atac cerebral. Mulți îl au fără să știe că e la fel de periculos ca fumatul

Cei care au obiceiul să piardă nopțile în loc să se odihnească, se expun unui risc major, potrivit cercetătorilor.

Tulburările de somn reprezintă un factor de risc major pentru declanşarea crizelor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american realizat în cadrul unui program de cercetare iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează site-ul santelog.com.

Tulburările de somn ar trebui incluse în aceeaşi categorie de factori de risc alături de fumat, lipsa activităţilor fizice şi alimentaţia deficitară, precizează autorii acestei cercetări ştiinţifice. Studiul, prezentat la congresul Euro Heart Care organizat la Dubrovnik, în Croaţia, în colaborare cu Asociaţia croată a infirmierilor şi infirmierelor din domeniul cardiologiei, estimează că riscul de AVC creşte de patru ori în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn.

Profesorul Valery Gafarov, de la Lee College Baytown, din statul american Texas, reaminteşte rata ridicată a mortalităţii ce a fost asociată cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50% în cazul deceselor premature, iar 80% dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic şi AVC. Ipoteza cercetătorului american se bazează pe o legătură foarte puternică între tulburările de somn şi dezvoltarea riscului cardiovascular. Profesorul Gafarov consideră că tulburările de somn ar trebui să fie considerate un factor de risc evitabil, care ţine de stilul de viaţă.

Studiul, desfăşurat în cadrul programului MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease) al OMS, a examinat relaţia dintre tulburările de somn şi riscul pe termen lung de criză cardiacă şi AVC, pe un eşantion de 657 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, fără antecedente medicale, care au fost monitorizaţi timp de 14 ani. Calitatea somnului a fost evaluată la debutul studiului, în 1994, folosind Scala Jenkins.

Pe durata studiului, cercetătorii au remarcat faptul că 63% dintre participanţii care au suferit o criză cardiacă sufereau şi de tulburări de somn.

Aceste tulburări de somn au fost asociate la rândul lor cu anxietate, depresie, epuizare şi stres.

Astfel, participanţii care sufereau de tulburări de somn prezentau un risc de infarct miocardic de până la 2,6 ori mai mare şi un risc de AVC de până la patru ori mai mare în raport cu participanţii care aveau un somn bun.

Tulburările de somn apar în rândul persoanelor care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte.

Cele mai frecvente cazuri de tulburări de somn au fost înregistrate în rândul participanţilor văduvi şi divorţaţi, cu un nivel inferior de studii şi cu un statut socio-profesional modest.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

6 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

6 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

7 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

7 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

8 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

8 ore ago

Citeste si: