Obiceiul matinal greşit care face rău persoanelor cu diabet. Recomandările specialistului

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că adoptarea unei diete corecte duce la pierderea în greutate şi, în multe cazuri, la remisia acestei boli. 

Astfel, s-a demonstrat ca dietele cu formule complete din punct de vedere nutrițional, dar cu un conținut scăzut de calorii, reprezintă cea mai eficientă abordare alimentară pentru a opentru a ţine sub control glicemia la diabetici.

S-a dovoedit ştiinţific, de asemenea, că anumite anumite obiceiuri din viaţa de zi cu zi pot creşte rapid glicemia. După trezire, procesele biologice care controlează nivelul de insulină din sânge nu funcționează corespunzător.

De aceea, primul lucru pe care medicul nutriţionist Miriam Stoppard îl recomandă să-l faceţi dimineața este să luaţi un mic dejun consistent şi abia apoi puteți bea băuturile preferate – cafea sau un ceai/suc de fructe.

Evitaţi consumul de cafea pe stomacul gol

Datorită compușilor organici prezenți în cafea, este stimulată secreția de suc gastric în stomac. Componenta sa principală este acidul clorhidric, care este agresiv pentru mucoasa gastrică. Cu toate acestea, mucusul produs de glande protejează în mod fiabil pereții stomacului de influențele agresive.

Prin urmare, la o persoană sănătoasă, cafeaua pe stomacul gol nu va dăuna stomacului. Dar în cazul gastritei, ulcerului peptic etc. funcția de protecție este întreruptă și cafeaua pe stomacul gol va dăuna.

Influenţa cortizolului, hormonul stresului

Dimineața, organismul produce în mod activ așa-numitul hormon al stresului – cortizolul, vârful de producție al acestuia este la ora 8-9 și scade la ora 10-11.

Cofeina promovează, de asemenea, producția de cortizol, iar o porție de cafea pe stomacul gol nu va face decât să crească efectul hormonului, ducând la iritabilitate excesivă, anxietate, apatie, creșterea tensiunii arteriale etc. Dar o ceașcă de cafea va fi utilă atunci când există o scădere fiziologică a secreției acestui hormon.

Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei

Experiment în Marea Britanie

„Persoanele cu predispoziție la diabet nu ar trebui să bea cafea pe stomacul gol. Oamenii de știință de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) au realizat un experiment în care unui grup de participanți i s-a oferit cafea tare imediat după trezire, în timp ce altora li s-a oferit o băutură dulce la o jumătate de oră după micul dejun, după care s-a făcut un test de sânge pentru a determina nivelul de glucoză.

S-a constatat că băutul cafelei pe stomacul gol dublează glicemia. Potrivit experților, pe termen lung, astfel de fluctuații pot duce la o toleranță deficitară a organismului la glucoză și la un risc crescut de apariție a diabetului”, mai spune expertul.

Testarea glicemiei este esenţială

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.

 

Recent Posts

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

2 minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

21 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

41 de minute ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

o oră ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

o oră ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

2 ore ago

Citeste si: