Din cuprinsul articolului
Obiceiul dezgustător care crește riscul de Alzheimer și demență. Sigur și tu îl ai!
Cercetătorii spun că protejarea mucoasei nasului prin evitarea scobirii sau smulgerii firelor de păr nazale poate ajuta la scăderea riscurilor de Alzheimer.
Cercetătorii de la Universitatea Griffith au demonstrat că o bacterie poate călători prin nervul olfactiv din nas și în creier la șoareci, unde creează markeri care sunt un semn al bolii Alzheimer.
Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a arătat că Chlamydia pneumoniae a folosit nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier ca cale de invazie pentru a invada sistemul nervos central. Celulele din creier au răspuns apoi depunând proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
Profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie și Cercetare pe Celule Stem, este co-autor al primei cercetări mondiale.
„Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer”, a spus profesorul St John, potrivit neurosciencenews.com.
„Am văzut că acest lucru se întâmplă într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni.”
Nervul olfactiv din nas este expus direct aerului și oferă o cale scurtă către creier, una care ocolește bariera hemato-encefalică. Este o cale pe care virușii și bacteriile l-au adulmecat ca fiind una ușoară către creier.
Echipa de la Centru planifică deja următoarea fază de cercetare și urmărește să demonstreze că aceeași cale există și la oameni.
„Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am descoperit cum ajung acolo.”
Există câțiva pași simpli pentru a vă îngriji mucoasa nasului pe care profesorul St John sugerează că oamenii îi pot lua acum dacă doresc să își reducă riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut tardiv.
„Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună”, a spus el. „Nu vrem să ne deterioram interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea firelor de păr pot face asta. Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul bacteriilor care pot intra în creier.”
Testele mirosului pot avea, de asemenea, potențial ca detectoare pentru Alzheimer și demență, spune profesorul St John, deoarece pierderea simțului mirosului este un indicator precoce al bolii Alzheimer.
El sugerează că testele de miros de când o persoană împlinește 60 de ani ar putea fi benefice ca detector timpuriu.
„Odată ce ai peste 65 de ani, factorul tău de risc crește, dar ne uităm și la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă, ci este și de expunerea la mediu. Și credem că bacteriile și virușii sunt critici.”
Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…
Mercurul este un element chimic care se găsește în mod natural în mediul înconjurător și,…
Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…
Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…
Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…