Sari la conținut

Obiceiul crucial pentru prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer. ”E ca un colac de salvare pentru memorie”

memorie
Sursă foto: Cassia P./Pixabay

Cel mai important lucru pentru a preveni declinul cognitiv și boala Alzheimer e, potrivit cercetătorilor, somnul profund.  Pe baza unui studiu care a implicat 62 de adulți în vârstă, cognitiv sănătoși, cercetătorii de la Universitatea din California (UC) Berkeley, Universitatea Stanford și UC Irvine din SUA au descoperit că persoanele cu modificări ale creierului asociate cu Alzheimer au avut performanțe mai bune la teste de funcție a memoriei pe măsură ce au avut mai mult somn profund.

Acest lucru s-a întâmplat indiferent de educație și activitatea fizică, doi factori, alături de conexiunea socială, cunoscuți pentru a contribui la reziliența cognitivă la vârste mai înaintate.

Cei cu schimbări similare legate de Alzheimer care nu au reușit să aibă parte de suficient somn profund nu s-au descurcat la fel de bine la aceleași teste.

Somnul profund, un colac de salvare pentru memorie

Rezultatele, publicate în mai anul acesta, sugerează că o durată generoasă de somn de calitate ar putea ajuta la evitarea declinului memoriei care începe să se instaleze odată cu apariția demenței.

„Gândiți-vă la somnul profund aproape ca la un colac de salvare care menține memoria la suprafață, în loc să fie trasă în jos de greutatea patologiei bolii Alzheimer”, a spus expertul în neuroștiințe Matthew Walker, autor principal al studiului.

„Există modalități prin care putem îmbunătăți somnul, chiar și la adulții mai în vârstă”, adaugă Walker.

Noul studiu confirmă cercetările anterioare care au descoperit acumulări de proteine beta-amiloid în creierele persoanelor cu somn perturbat. Dar somnul precar este atât un factor de risc, cât și un simptom al bolii Alzheimer, ceea ce face dificil de distins între cauză și efect. De asemenea, proteinele beta-amiloide ar putea fi doar un semn al bolii Alzheimer, nu și cauza sa fundamentală.

Cu toate acestea, nivelurile de proteine beta-amiloid sunt folosite în mod obișnuit ca marker al bolii Alzheimer, deoarece cercetările sugerează că ele – și o altă proteină numită tau – pot începe să obstrucționeze celulele creierului cu decenii înainte ca simptomele bolii să apară.

Cercetările anterioare au arătat că nivelurile semnificative de beta-amiloid agregate în creierele adulților mai în vârstă pot perturba somnul profund – cunoscut și sub denumirea de somn cu mișcări oculare rapide – și pot afecta funcția memoriei.

Somnul, un factor de risc modificabil pentru boala Alzheimer

Dar unii oameni par să prevină declinul asociat cu boala Alzheimer, chiar și atunci când nivelurile de proteine beta-amiloid sunt relativ ridicate. Pentru a afla de ce, Walker și colegii săi au monitorizat undele cerebrale ale participanților în timp ce dormeau, iar apoi i-au rugat să completeze un test de memorie a doua zi.

Printre cei ai căror scanări ale creierului au arătat niveluri similare de depozite de beta-amiloid, un somn bun părea să facă o diferență critică în funcția cognitivă. Acest efect s-a observat doar atunci când cercetătorii au analizat în mod specific somnul lent cu mișcări oculare rapide și nu și alte frecvențe sau etape ale somnului.

Studii pe termen lung la adulții mai în vârstă sunt necesare pentru a testa dacă creșterea duratei somnului profund pe parcursul a mai mulți ani poate ajuta efectiv la menținerea funcției cognitive a unei persoane în această perioadă, chiar și pe măsură ce nivelurile de beta-amiloid cresc.

Pentru moment, această cercetare se adaugă la sute de studii care sugerează că somnul ar putea fi un factor de risc modificabil pentru boala Alzheimer, unul care ar putea potențial amâna schimbările moleculare prin oferirea creierului timp pentru a elimina produsele de degradare care se acumulează în timpul zilei. De asemenea, sugerează că și calitatea somnului este importantă.

Somniferele au efecte secundare

Deși oamenii pot prezenta modificări moleculare care indică o evoluție spre boala Alzheimer, Zavecz spune că descoperirile lor sugerează că factorii de stil de viață pot ajuta să atenueze efectele acestora. „Unul dintre acești factori este somnul, și în mod specific, somnul profund”, a spus cercetătoarea.

Studiul, deși mic, sugerează și de ce un somn bun obținut în mod natural ar putea fi o opțiune mai bună decât administrarea pastilelor pentru somn. Cercetările recente arată că utilizatorii de somnifere par să aibă niveluri mai scăzute de proteine beta-amiloid în lichidul cerebrospinal, care curăță creierul în timpul nopții. Dar aceste medicamente vin cu efecte secundare; de asemenea, ele pot face ca oamenii să aibă episoade de somn mai puțin adânc în loc de faze de somn profund.

În schimb, pentru a vă asigura un somn bun în timpul nopții, Zavecz sugerează să renunțați la cafea în ultima parte a zilei, să faceți exerciții, să evitați timpul petrecut în fața ecranelor și să faceți un duș cald înainte de culcare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel