Din cuprinsul articolului
Anumite obiceiuri pot stimula longevitatea organismului, în timp ce anumite deprinderi pot crește riscul de moarte prematură și pot afecta în mod substanțial sănătatea organismului. Odihna face parte din stilul de viață sănătos pe care ar trebui să îl trăiești, însă ce se întâmplă dacă dormi prea mult? Iată ce riscuri poate implica somnul excesiv!
Somnul excesiv poate fi determinat și de anumite tulburări de odihnă, precum hipersomnia, însă poate fi determinat și de anumite deprinderi și obișnuințe. Deși este esențial să asiguri odihna optimă organismului tău, anumite studii atestă că și somnul excesiv poate avea consecințe asupra sănătății.
Potrivit unui nou studiu, publicat pe 5 decembrie European Heart Journal, dormitul prea mult poate afecta sănătatea la fel de negativ precum odihna insuficientă, scrie Medical News Today.
Chuangshi Wang, doctorand la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, și la Peking Union Medical College de la Academia Chineză de Științe Medicale din China și liderul studiului, a examinat obiceiurile de dormit pentru mai mult de 116.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, care sunt înscrise în studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology).
În total, 4.381 de persoane au decedat și 4.365 de persoane au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral în timpul perioadei de urmărire de 8 ani, a studiului PURE.
Analiza efectuată de Wang și echipa ei a arătat că persoanele care au dormit în mod regulat mai mult de cele 6-8 ore pe noapte recomandate (pentru adulți) au fost mai predispuse să moară prematur sau să dezvolte boli cardiovasculare.
Mai exact, riscul decesului prematur sau al condițiilor cardiovasculare a fost cu 5% mai mare pentru persoanele care au dormit 8-9 ore pe noapte, față de cel pentru persoanele care au dormit în cantitatea recomandată.
Cei care au dormit între 9 și 10 ore pe noapte au avut un risc cu 17% mai mare de a muri prematur sau de a dezvolta boli cardiovasculare. În mod similar, persoanele care dorm în mod regulat mai mult de 10 ore au un risc cu 41% mai mare.
De asemenea, studiul a constatat un risc similar dar cu 9% mai mare decât normal pentru cei care dorm 6 ore sau mai puțin. Totuși, autorii avertizează că această creștere nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…