Din cuprinsul articolului
Obiceiul alimentar care elimină aproximativ trei ani din viața noastră. Riscul de deces apare la o anumită categorie de persoane
Cercetătorii americani avertizează cu privire la un obicei alimentar pe care mulți dintre noi îl avem, dar în realitate ne poate scurta viața cu aproximativ trei ani.
Obiceiul care poate crește riscul de a muri prematur
Potrivit cercetărilor, cei care au adăugat sare în mâncare, la fiecare masă a zilei, au un risc crescut de a muri prematur. Acest risc nu privea doar persoanele în vârstă. Studiul a implicat persoane în vârstă de 40 de ani și peste, pe care oamenii de știință i-au urmărit în medie timp de 9 ani.
Prin urmare, riscul de deces prematur a fost chiar și pentru cei în vârstă de 50 de ani, spun cercetătorii.
Noile descoperiri sunt publicate în European Heart Journal. După cum explică cercetătorii, adăugarea de sare în farfurie este un comportament alimentar foarte comun.
Este direct legată de preferința pe termen lung pentru gusturile sărate și reprezintă 10-20% din sarea pe care o consumăm zilnic.
În același timp, „este o oportunitate unică de a evalua asocierea dintre sare și riscul de deces ”, a spus cercetătorul principal, Dr. Lu Qi, profesor de epidemiologie nutrițională la Universitatea Tulane din New Orleans.
În populația generală, aproximativ 3 din 100 de adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani mor prematur. Odată cu adăugarea de sare, acest raport devine 4 din 100, spun cercetătorii.
Studiul a mai arătat că, la vârsta de 50 de ani, un bărbat care pune mereu în plus sare în mâncare se poate aștepta să piardă 2,28 ani din viață. În consecință, o femeie de 50 de ani cu același obicei se poate aștepta să piardă 1,5 ani din viață.
„Din cunoștințele noastre, studiul nostru este primul care evaluează sare adăugată pe farfurie cu mortalitate prematură de toate cauzele ”, a spus dr. Qi. „Descoperirile noastre sugerează că chiar și reducerile modeste ale consumului de sare pot oferi beneficii semnificative adulților de vârstă mijlocie și în vârstă.
Studiul a mai arătat că riscul de deces prematur din cauza adaosului de sare a fost ușor redus prin consumul crescut de fructe și legume. Acest lucru era de așteptat, potrivit Dr. Qi, deoarece multe fructe și legume conțin mult potasiu.
Potasiul este un oligoelement necesar pentru o tensiune arterială sănătoasă, care acționează protector asupra sănătății.