Sari la conținut

Obicei viral: Tot mai mulți oameni își pun bandă adezivă la gură în timpul somnului și susțin că beneficiile sunt incredibile

Sursă foto: Instagram @tessdaly
Dormitul cu gura lipită cu bandă adezivă ar avea beneficii nebănuite

Viral. Tot mai mulți oameni își pun bandă adezivă la gură în timpul somnului și susțin că acest obicei bizar rezolvă o mulțime de probleme comune de sănătate, de la respirație urât mirositoare la sforăit. 

De fapt, afirmațiile care fac senzație pe platforma de socializare TikTok pentru noua manie virală în domeniul sănătății nu se opresc aici: se spune că lipirea gurii cu bandă adezivă ajută la eliminarea bărbiei duble, la fermitatea conturului feței lăsate — și chiar te poate ajuta să alergi mai repede.

În decursul verii, utilizatorii TikTok au postat videoclipuri entuziaste despre beneficiile lipirii gurii cu bandă adezivă, care implică fie lipirea benzii în mod vertical (peste buze), fie în diagonală peste gură (într-o cruce stil „Sfântul Andrei”), atrăgând mai mult de 25 de milioane de vizualizări.

Postările tipice includ una făcută de @Semlerrr, care susține că a avut „cea mai bună noapte de somn din ultimii ani” după folosirea lipirii gurii cu bandă adezivă, în timp ce @countydownunder, un profesor, își amintește că a fost „atât de concentrat în ziua următoare” după folosirea acestei metode, sugerând chiar că respirația nazală ar trebui învățată în școli.

Sportivi și vedete TV au adoptat acest trend

Săptămâna trecută, prezentatoarea TV Julia Bradbury a dezvăluit că a încercat această metodă, la fel ca și atacantul echipei Manchester City, Erling Haaland. Lipirea gurii cu bandă adezivă se bazează pe principiul că respirația nazală — respirația în și prin nas — este mai benefică pentru sănătate, deoarece încurajează eliberarea de oxid nitric, o substanță chimică care deschide căile respiratorii și care se crede că ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor (oxidul nitric nu este produs atunci când respiri pe gură).

Dar există vreo bază științifică pentru această nouă nebunie? Nu există îndoială că oxidul nitric în sine are numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, relaxează mușchii interni ai vaselor de sânge, crescând fluxul sanguin, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale — și experții sunt de acord că respirația pe nas contribuie la reținerea unei cantități mai mari de oxid nitric.

„Când expirați pe nas, 75% din oxidul nitric produs este depozitat și reciclat în nas — dar dacă expirați pe gură, atunci mai mult de 75% din oxidul nitric este pierdut”, spune Robin McNelis,specialist în terapie respiratorie din cadrul NHS din Londra.

Dar nu este vorba doar despre oxidul nitric, adaugă el: „În timpul respirației nazale, aerul trece prin structurile nasului și captează multă căldură și umiditate — acest lucru este benefic deoarece oxigenul trebuie să fie la 37 de grade Celsius și să fie saturat de umiditate pentru a fi absorbit în țesutul pulmonar.” Nasul filtrează, de asemenea, bacterii, polen și poluanți.

„Dacă respirați pe gură, aerul este mai uscat și mai rece, ceea ce înseamnă că trebuie să ajungă mai adânc în căile bronșice înainte de a putea fi absorbit — acest lucru poate încuraja hiperventilația și suprarespirația”, spune McNelis.

Avantajele repirației pe nas

Unii sportivi folosesc lipirea gurii cu bandă adezivă în timpul nopții pentru a-și îmbunătăți viteza și rezistența. Jucătoarea de tenis Iga Swiatek a practicat chiar recent pe teren la turneul Omnium Banque National din Canada cu gura lipită cu bandă adezivă pentru a-și îmbunătăți performanța.

Acest lucru pare să fie susținut de cercetări, inclusiv un studiu realizat de George Dallam, profesor de fizioterapie la Universitatea Colorado, care a descoperit că alergătorii care și-au lipit gurile în timpul testelor pe pe banda de alergat au avut performanțe mai bune după șase luni de antrenament cu această tehnică decât cei care purtau cleme nazale și respirau pe gură.

Prin lipirea gurii, se furniza mai mult oxigen în sânge și, implicit, în mușchi, oferindu-le potențial un avantaj competitiv. În plus, atunci când alergau la ritmul lor de 5 km, consumau mai puțin oxigen în total când respirau pe nas, deoarece respirau cu aproximativ 23% mai puțin.

Profesorul Dallam spune că sportivii trebuie să practice respirația în acest mod pentru a deveni ceva natural.

Respirația pe gură poate cauza probleme orale

Respirația pe gură este asociată cu unele probleme de sănătate orală, spune dentistul Sam Jethwa, vicepreședinte al Academiei Britanice de Stomatologie Cosmetică.

Acest lucru se datorează faptului că respirația pe gură face duce la uscarea cavității bucale, „astfel încât dinții nu sunt acoperiți cu salivă — și mai puțină salivă înseamnă mai multă acumulare de bacterii. Așa că o gură uscată poate duce apoi la respirație urât mirositoare și s-ar putea dezvolta mai multe probleme ale denților și ale gingiilor.

„Dar nu știu niciun dentist care ar recomanda lipirea gurii cu bandă adezivă pentru tratarea problemelor de sănătate orală. Dacă aveți o problemă precum scrâșnitul dinților, lipirea gurii ar putea înrăutăți potențial problema, deoarece există o probabilitate mai mare să vă scrâșniți dinții când gura este închisă”, a precizat stomatologul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel