Sari la conținut

Obezitatea și principalele cauze emoționale care o determină

Obezitatea este un factor de risc major pentru o serie de afecțiuni cronice, inclusiv diabet zaharat, boli cardiovasculare dar și diferite tipuri de cancer. Anumiți factori de mediu pot influența obezitatea. Vestea bună este că aceștia pot să fie controlați prin educație, informație și dorința de a rămâne sănătos.

Atunci când o persoană consumă o dietă săracă în fructe și legume, dar bogată în alimente cu grăsimi și multe calorii, când are o viață sedentară, nu doare suficient și astfel poate avea importante modificări hormonale apare riscul de obezitatea. De asemenea, medicii spun că anumite afecțiuni pot favoriza apariția obezității. Acestea sunt: sindromul ovarelor polichistice, sindromul Prader-Will, hipotiroidismul, dar și osteoartrita.

Există și factori de natură psihică care pot duce la creșterea riscului de obezitatea. De exemplu, depresia îl poate face pe om să mănânce pe sistem emoțional. Și anumite antidepresive care fac parte uneori din tratamentul depresiei pot avea ca efect advers creșterea în greutate.

Iată ce factori de mediu pot influența obezitatea:

Mediul familial. Exemplul celor din jur influențează mult alergiile alimentare. Mai exact, alimentația părinților va influența mult preferințele alimentare ale copiilor și invers. De exemplu, adolescența este o perioadă critică deoarece copilul își cumpără deja singur alimente, în plus este acum își poate modifica comportamentul alimentar în funcție de ceea ce vede în jurul său, de la prieteni, colegi. De aceea, rolul familiei este crucial.

Societatea din care copilul face parte. Și acest grup are un cuvânt de spus asupra alegerilor alimentare ale indivizilor. De exemplu, dacă copilul este într-un colectiv care iubește sportul el va fi mai puțin tentant să fie sedentar sau să iubească fast-food-ul.

Specialiștii susțin că alimentația corectă se învață acasă, încă de când cel mic este la grădiniță. Este mult mai greu să deprinzi un adult să aibă comportamente sănătoase din punct de vedere al regimului alimentar decât un copil.

Principalele complicații ale obezității sunt:

  • Complicații cardiovasculare: hipertensiune arterială, insuficiență cardio-circulatorie, tromboflebite.
  • Complicații metabolice: diabet zaharat de tip 2, creșterea colesterolului rău – LDL, a trigliceridelor.
  • Complicații digestive: reflux gastroesofagian, steatoză hepatică.
  • Complicații osteoarticulare: coxartroză, gonartroză, spondiloză lombară.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel