Obezitate: un medicament prescris pentru pierderea în greutate ajută la îmbunătățirea învățării asociative

Un medicament prescris pentru pierderea în greutate și diabetul de tip 2 poate îmbunătăți învățarea asociativă la persoanele cu obezitate, a descoperit un studiu recent.

Învățarea asociativă este procesul prin care ființele vii învață despre conexiunile dintre lucrurile care se întâmplă în jurul lor. Ea implică atât modificări ale comportamentelor existente, cât și dezvoltarea de noi comportamente.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Cercetare în Metabolism au evaluat modul în care învățarea asociativă se schimbă la persoanele cu sensibilitate redusă la insulină asociată cu obezitatea.

Obezitate. Un medicament prescris pentru pierderea în greutate ajută la îmbunătățirea învățării asociative

Ei au studiat comportamentele de învățare asociate în două grupuri de participanți; unul cu greutate normală, care avea sensibilitate mare la insulină, iar celălalt cu sensibilitate redusă la insulină din cauza obezității. Echipa a descoperit că sensibilitatea redusă la insulină din cauza obezității afectează învățarea asociativă.

Participanții din grupul cu obezitate au primit fie un placebo, fie liraglutidă – un medicament de slăbit prescris pentru obezitate și diabet de tip 2.

Potrivit studiului, publicat în revista Nature Metabolism, cu o singură doză de liraglutidă, învățarea asociativă afectată la persoanele obeze poate fi inversată și adusă înapoi la niveluri similare cu cea a persoanelor cu greutate normală,

„Aceste constatări sunt de o importanță fundamentală. Arătăm aici că comportamentele de bază precum învățarea asociativă depind nu numai de condițiile externe de mediu, ci și de starea metabolică a corpului. Deci, dacă cineva are sau nu supraponderalitate, determină și modul în care creierul învață să asocieze semnalele senzoriale și ce motivație este generată.

Normalizarea pe care am realizat-o cu medicamentul la subiecții cu obezitate se potrivește, așadar, cu studiile care arată că aceste medicamente redau o senzație normală de sațietate, determinând oamenii să mănânce mai puțin și, prin urmare, să slăbească”, a spus conducătorul studiului Marc Tittgemeyer. într-un comunicat de presă.

Obezitatea poate altera creierul

Studiul arată cum obezitatea poate altera creierul și cum procesul poate fi modificat cu medicamente. Cercetătorii intenționează să efectueze studii suplimentare pentru a înțelege cum funcționează liraglutida la nivel molecular.

De asemenea, ei intenționează să exploreze dacă alte abordări, cum ar fi studiile de slăbire și sensibilizatorii la insulină, pot aduce, de asemenea, îmbunătățiri similare.

„Deși este încurajator faptul că medicamentele disponibile au un efect pozitiv asupra activității creierului în obezitate, este alarmant faptul că apar modificări în performanța creierului chiar și la tinerii cu obezitate fără alte afecțiuni medicale.

Prevenirea obezității ar trebui să joace un rol mult mai mare în sistemul nostru de sănătate. în viitor. Medicația pe tot parcursul vieții este opțiunea mai puțin preferată în comparație cu prevenirea primară a obezității și a complicațiilor asociate”, a spus Ruth Hanßen, primul autor al studiului și medic la Spitalul Universitar din Köln.

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

o oră ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

2 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

2 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

2 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

3 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

3 ore ago

Citeste si: