Categories: Expertul zilei

10 lucruri pe care OAMENII INTELIGENȚI le fac în situații de CRIZĂ

Oamenii inteligenți au un mod aparte de a acționa în situații de criză. Păstrarea calmului în mijlocul unei crize te ajută să gândești mai clar și să iei decizii mai bune. O minte clară poate face diferența între alegerea corectă și o greșeală. În situații de stres maxim, oamenii inteligenți sunt stăpâni pe emoțiile lor.

Altfel spus, dacă  vrei să îți păstrezi calmul și starea de bine în situații de criză, trebuie să înveți să îți controlezi nemulțumirea, să îți exprimi emoțiile și să nu mai alimentezi frustrarea.

Iată mai jos câteva tehnici pe care le fac OAMENII INTELIGENȚI în situații de CRIZĂ.

 

  1. Tehnica de respirație conștientă în 4 timpi

Exercițiile de respirație sunt metode eficiente de eliberare a stresului și a fricii, ele funcționează prompt și pot fi puse în practică la birou, acasă sau în parc. Prezintă avantajul că sunt gratuite, necesită foarte puțin antrenament pentru efectuarea lor corectă anihilând rapid efectele negative ale stresului și panicii. Studiile efectuate au demonstrat că simplul control al respirației induce stări profunde de relaxare și crește temperatura corpului, favorizând instalarea calmului.

 

      2. Ținerea unui jurnal: exprimă-ți emoțiile!

Jurnalul te ajută să-ți exprimi emoțiile ca și cum ai deschide o ușă iar emoțiile tale încep să curgă  înafara ființei tale reducând tensiunea din organism. Scrisul devine un punct de plecare pentru a da drumul emoțiilor captive din interiorul tău care se mișcă asemeni unei ape învolburate. Prin scrierea emoțiilor într-un jurnal eliberezi emoțiile iar apele cu timpul devin mai calme. În zilele noastre, având în vedere progresul tehnologic, jurnalul poate fi atât în format material (caiet, agendă) cât și în format electronic (telefon, tabletă, calculator).

 

      3. Tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt elemente fundamentale pentru reducerea stresului în organism, creșterea imunității și ameliorarea unor simptome cum ar fi insomnia, starea de deprimare, anxietate, fobie. Când am fost anxioși o perioadă lungă de timp, corpul se obișnuiește să fie neliniștit și încordatRelaxarea ne ajută să ne calmăm corpul și  să gândim mai rațional, oprește sistemul nervos ”luptă sau fugi”, oprește producerea hormonilor de stres (ca exemplu adrenalina, cortizolul) și dovedește că nu suntem în pericol. Antrenamentul autogen Schultz și Jacobson sunt tehnici psihoterapeutice verificate atât clinic cât şi experimental, care se învaţă uşor şi durează relativ puţin.

 

      4.  Focusează-te pe gândirea pozitivă: activează-ți resursele interioare!

În situații de criză, oamenii inteligenți știu să-și folosească forța gândului. Programează-ți mintea că poți face acestei situații. Ce înseamnă accesarea resurselor interioare prin gânduri pozitive? Înseamnă că de-a lungul vieții te-ai mai îmbolnăvit sau ai trecut prin situații stresante de viață și organismul tău a făcut cu bine față acelor situații provocatoare din viața ta. De vreme ce iată, organismul tău a mai trecut prin situații stresante de viață și s-a descurcat (nu doar boală ci și traume emoționale divorț, pierderea jobului, pierderea cuiva drag), înseamnă ca și de această dată el știe ce are de făcut ca să treacă cu bine peste epidemia de coronavirus. Folosește și repetă zilnic gânduri pozitive: ”Pot să fac față acestei situații”, ”Am mai trecut prin situații provocatoare și am făcut față”. ”Sunt calm și liniștit.” ”Sunt căpitanul sufletului meu.”

 

      5.  Folosirea umorului: să faci haz de necaz

Râsul este un medicament foarte puternic întrucât corpul nostru eliberează endorfina care îndepărtează durerea. Când endorfina este eliberată în creierul nostru, un sentiment de euforie poate persista pâna la doua ore. Râsul produce și relaxarea mușchilor, ceea ce reduce nivelul de stres, prin urmare ajută sistemul imunitar. La nivel cerebral intervine neuroplasticitatea, ceea ce duce în timp la o modificare a atitudinii: devenim mai pozitivi și avem o stare de spirit generală mai bună.

Cu precădere oamenii inteligenți știu să folosească râsul și autoironia subtilă în situații provocatoare pentru a detensiona atmosfera. De aceea e bine uneori să învățăm de la alții să râdem și să folosim acest dar în beneficiul nostru.

 

     6.  Implică-te în activități plăcute!

Trebuie să recunoaștem că majoritatea dintre noi, în ultima perioadă de timp, am fost pe pilot automat fiind cuprinși de grijile cotidiene și uneori nu am avut timpul necesar să facem unele lucruri pe care le-am fi dorit să le facem. Îți sună cunoscut ”Nu am timp să…” Acum însă, când lumea pare să se fi oprit din timp (pentru o scurtă perioadă), TU poți beneficia de acest timp în favoarea ta făcând lucruri cu adevărat plăcute pentru tine: citește o carte, scrie, stai de vorbă cu prietenii, vizionează filme bune, fă sport (sunt o mulțime de filmulețe despre sport pe internet care pot fi practicate în casă), ascultă muzică, roagă-te, meditează, stai de vorbă cu tine și evaluează obiectiv ce ai realizat până acum și ce ai vrea să realizezi mai departe!

 

        7.  Fă-ți un program strict pentru fiecare zi

Mintea funcționează benefic când știe ce are de făcut fiind obișnuită să fie într-un mod alert datorită stilului de viață pe care majoritatea dintre noi l-am avut.  Așadar, mintea are nevoie în continuare să știe că are ceva de făcut; dacă nu s-ar întâmpla asta, dacă nu i-am da instrucțiuni clare atunci crede că ceva nu este în regulă și intră în panică. Pentru a evita o astfel de situație, ar fi bine să îți planifici dimineața în linii mari activitățile din ziua respectivă sau de cu seară, pentru ziua următoare: pregătesc micul dejun, savurez cafeaua/ceaiul, comunic cu cei dragi, citesc o carte, fac treburi administrative (mai trebuie să facem și din acestea 😊), îmi sun prietenii cu care nu am mai vorbit de mult timp, vizionez un film nou, etc. În ziua următoare, o iau de la capăt încercând să schimb ceva din program, să fac ceva nou ca să nu intervină monotonia. În acest fel, mintea primește instrucțiuni clare, știe ce are de făcut și este mult mai liniștită.

 

        8.  Fă ceva NOU în viața ta: învață o limbă străină, participă la un curs                 de IT, fotografie, dezvoltare personală

Până vei intra din nou în tumultul vieții, ai un timp la dispoziție pe care poți să-l folosești în favoarea ta: să faci CEVA NOU, ceva ce nu ai mai făcut până acum. Varietatea de ceva nou este foarte mare, important este să descoperi ce anume te atrage în mod deosebit: de la stilul culinar (să gătești rețete noi) până la activități mai complexe care necesită timp și perseverență: să înveți o limbă străină (spre exemplu site-ul duolingo este gratuit și este unul din cele mai bune) , să faci un curs de IT, de fotografie, de dezvoltare personală. Esențial este, ca după toată această provocatoare, aduci un plus valoare vieții tale.

 

        9.  Păstrează legătura emoțională cu cei dragi

Menținerea contactului cu cei apropiați (prin rețelele de comunicare audio-video) te ajută să păstrezi un sentiment de normalitate și echilibru; se creează o legătură emoțională de solidaritate prin care vă susțineți reciproc. Știindu-i pe cei dragi bine, acest fapt îți creează o stare de confort emoțional.

 

         10.  Cultivă-ți emoții pozitive!

Pornind de la observația care sunt lucrurile care îți provoacă emoții negative (anumite știri, contacte cu anumiți oameni) ar fi bine să eviți cât mai mult acei triggeri (elementele activatoare care îți declanșează emoțiile negative) și să te focusezi pe aspecte pozitive. Cultivarea emoțiilor pozitive te ajută să limitezi agitația și îngrijorarea și să eliberezi în organism hormoni care îți dau încredere și putere. Concentrează-te asupra lucrurilor care sunt bune în viața ta. Spre exemplu, practică recunoștința! Gândește-te la trei lucruri pentru care ești recunoscător în viața asta.

Poți să-ți cultivi emoții pozitive folosind tehnica imageriei dirijate. Și tu poți folosi imaginația pentru a gestiona eficient îngrijorarea. De exemplu, vizualizeazi  în detaliu o cutie pe care o să o numim CUTIA CU GRIJI; ea este asemănătoare unui recipient închis (un borcan) sau o cutie cu capac pe care imaginar o pui pe un raft in bibliotecă sau într-un alt loc care îți este la îndemână. De fiecare dată, când te vizitează grijile, temerile sau frica, mergi în acel loc unde este cutia, deschizi capacul și vizualizezi cum temerile părăsesc corpul tău și intră în cutie. Lași temerile acolo în cutie, închizi capacul și îți oferi spațiu pentru a te concentra asupra altor lucruri. Exercițiul acesta poate fi făcut chiar și cu o cutie/borcan gol pe care îl așezi fizic într-un loc vizibil și pe care îl folosești special pentru depozitarea temerilor, grijilor și fricii.

Oamenii inteligenți știu să folosească aceste tehnici în funcție de fiecare situație în parte devenind în acest fel conducătorul emoțiilor și gândurilor lor și nu un pasager aflat pe bancheta din spate a mașinii lăsând tumultul emoțiilor să le conducă viața. TU vrei să fii pasager sau conducător al propriei vieți?


Beatrice Enachescu este Psiholog si Psihoterapeut și un cunoscut Trainer si Speaker Motivațional. Are o experiență vastă în domeniul Dezvoltării personale, Comunicării și Dreptul Afacerilor. Este membru al Baroului București, membru al Colegiului Psihologilor din România și membru al Asociației de Hipnoterapie si Psihoterapie cognitiv-comportamentală, are formări complementare în terapia schemelor cognitive și terapia sistemică de cuplu și familie.  Autorul articolului este și inițiatorul proiectului Viața la Prezent.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: