Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. „Nu ne așteptam să găsim așa ceva”. Descoperirea tulburătoare din plămânii oamenilor viicare oferă un progres important în domeniul sănătății umane.
Deși acumularea de plastic în gropile de gunoi și în natură este o preocupare cunoscută, o descoperire surprinzătoare în adâncul plămânilor oamenilor vii a dezvăluit cât de semnificativă este problema.
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. „Nu ne așteptam să găsim așa ceva”
În aprilie 2022, The Guardian a raportat că microplasticele au fost găsite „depuse” în plămânii a 85% dintre pacienții supuși unei intervenții chirurgicale (11 din 13 eșantionați). Particulele minuscule din materialele utilizate frecvent în sticlele de unică folosință și ambalajele din plastic au fost cele mai comune.
Oamenii de știință cercetează impactul microplasticelor asupra sănătății noastre, împreună cu efectele negative ale particulelor și mai mici numite nanoplastice.
„Nu ne așteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor, sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a spus Laura Sadofsky, autorul principal al studiului publicat de revista Science of the Total Environment.
Cercetarea s-a bazat pe munca a două studii anterioare, care au găsit și microplastice în țesutul pulmonar. În acele cazuri, probele au fost prelevate în timpul autopsiilor.
„Este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părțile inferioare ale plămânilor și ne-am fi așteptat ca particule de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc”, a adăugat Sadofsky.
Microplasticele găsite adânc în plămânii oamenilor vii pentru prima dată
Un studiu din 2022 pus la dispoziție de Springer Link a identificat atât microplasticele, cât și nanoplasticele drept „contaminanți emergenti” și a cerut „cercetari mai detaliate” cu privire la proprietățile lor cauzatoare de cancer.
Potrivit The Lancet, disfuncția sistemului imunitar și problemele metabolice sunt alte probleme de sănătate care au fost legate de particule, precum și de dezvoltarea anormală a organelor.
Procesul de cercetare este un pas important către o înțelegere mai profundă a problemei pentru a crește gradul de conștientizare și a crea noi politici care să beneficieze sănătatea umană.
„Aceste date oferă un progres important în domeniul poluării aerului, al microplasticelor și al sănătății umane”, a spus Sadofsky pentru The Guardian.
Schimbarea modului în care folosim materialele plastice poate ajuta, de asemenea, la limitarea expunerii directe la particulele minuscule.
Sprijinirea mărcilor cu ambalaje fără plastic și trecerea la produse reutilizabile sunt două moduri simple de a vă proteja, iar reducerea utilizării materialelor plastice va afecta, de asemenea, poluarea dăunătoare creată de producția materialului.