Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință recomandă consumul unor condimente pe stomacul gol, ele ajută la diabet.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai insidioase și comune boli ale vremurilor noastre. Boala, care este însoțită de tulburări metabolice, duce la faptul că organismul încetează să absoarbă în mod normal glucoza – principala sursă de energie din organism.
Cercetătorii spanioli au demonstrat că utilizarea chimenului negru, ghimbir, scorțișoară, turmeric și șofran pe stomacul gol poate ajuta la rezolvarea problemei și le ușurează viața persoanelor cu diabet.
Cele mai bune condimente recomandate diabeticilor
Chiar și vechii vindecători Avicenna și Hipocrate erau convinși unele condimentele nu sunt doar aditivi alimentari care saturează alimentele cu gust, culoare și aromă. Sunt medicamente care pot avea un efect pozitiv asupra diferitelor boli. Le foloseau pentru boli ale inimii, ficatului, rinichilor, articulațiilor, plămânilor și altor organe.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Zaragoza din Spania a descoperit că anumite tipuri de condimente pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele care suferă de diabet.
Scorțișoarea poate reduce concentrația de zahăr din sânge
De exemplu, scorțișoara, dacă este consumată pe stomacul gol, poate reduce, deși ușor, concentrația de zahăr. Un efect mai grav a fost demonstrat de curcumina, care face parte din turmeric. Dar cele mai eficiente sunt ghimbirul, chimenul negru și șofranul.
Ghimbirul afectează nivelul de insulină din sânge
Ghimbirul afectează, de asemenea, nivelul de insulină din sânge prin reducerea acestuia. Acest hormon este responsabil de reglarea metabolismului carbohidraților, grăsimilor (lipidelor) și glucozei. Scorțișoara crește eficacitatea insulinei din organism, un hormon care determină celulele să folosească productiv glucoza din sânge pentru energie, ajutând astfel la controlul nivelului de zahăr.
Scorțișoara poate ajuta și la reducerea aportului de calori
De asemenea, inhibă anumite enzime pancreatice numite amilaze, încetinind descompunerea carbohidraților în tractul digestiv, precum și absorbția acestora, prevenind vârfurile de insulină după masă. Când nivelul zahărului din sânge rămâne constant, foamea scade, deoarece creșterile de insulină determină organismul să tânjească în mod natural mai mult zahăr, ceea ce încurajează mâncatul frecvent și, la rândul său, creșterea în greutate. Datorită gustului său ușor dulce, scorțișoara poate ajuta și la reducerea aportului de calorii, deoarece poate fi folosită în locul zahărului în anumite alimente.
Experții care au studiat suplimentele naturale consideră că cele mai bune rezultate pot fi obținute cu un tratament combinat în care diabeticii își monitorizează alimentația, efectuează în mod regulat activitate fizică moderată și consumă condimente, potrivit Nutrients.