Din cuprinsul articolului
Vești bune pentru iubitorii de cafea – la anumite boli, consumul acesteia ar trebui crescut. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Coimbra.
Oamenii de știință au descoperit că creșterea consumului de cafea poate reduce severitatea bolii hepatice grase non-alcoolice la persoanele supraponderale cu diabet zaharat de tip 2. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nutrients.
Boala ficatului gras non-alcoolică (NAFLD) este un termen general pentru bolile hepatice cauzate de acumularea de grăsime în ficat. Aceasta poate duce la fibroză hepatică, ciroză și cancer.
NAFLD este rezultatul unui stil de viață nesănătos: lipsa de activitate fizică și o dietă bogată în calorii și grăsimi. La studiu au participat în total 156 de persoane cu greutate medie, aflate la limita inferioară a intervalului de obezitate, dintre care 98 aveau diabet de tip 2. Toți au furnizat probe de urină colectate în decurs de 24 de ore.
Oamenii de știință au examinat produsele naturale de descompunere a cafelei în organism găsite în urină. Ei au ajuns la concluzia că aportul de cofeină a fost asociat cu o reducere a fibrozei hepatice în cazul NAFLD și a probabilității de apariție a altor boli hepatice cronice. Pacienții cu niveluri mai ridicate de cofeină în urină au fost mai puțin predispuși la fibroză hepatică. Alți constituenți ai cafelei găsiți în urină au același efect.
Potrivit oamenilor de știință, polifenolii din cafea reduc stresul oxidativ din ficat, care la rândul său reduce riscul de fibroză și îmbunătățește metabolismul glucozei atât la persoanele sănătoase, cât și la persoanele supraponderale. Este posibil ca aceste efecte ale cafelei să fie, de asemenea, benefice în atenuarea poverii diabetului de tip 2.
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Mulți oameni nu își pot imagina începutul zilei fără ea. Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu imunitatea ta sub influența acestei băuturi?
Cafeaua în sine nu poate doborî sistemul imunitar, dar există mai multe moduri prin care îi poate afecta funcționarea.
Reacții alergice – unele persoane pot avea o reacție alergică la cafea. Aceasta poate provoca unele simptome, cum ar fi curgerea nasului, mâncărimi, erupții cutanate și chiar anafilaxie.
Reacțiile alergice pot afecta funcționarea sistemului imunitar, deoarece acesta își concentrează eforturile pentru a lupta împotriva alergenului. Acest lucru îi poate reduce capacitatea de a lupta împotriva altor infecții. Stresul – cafeaua conține cofeină, care este un stimulent al sistemului nervos central și poate declanșa un răspuns de stres în organism. Stresul prelungit poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții.
Conservanți și aditivi dăunători – cafeaua poate conține diverși aditivi alimentari, cum ar fi conservanți, coloranți și arome, care pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar, potrivit The Health Site.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…