Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință din Israel au creat cu succes organe hibride porc-om pentru transplant. „Vrem să eliminăm lista de așteptare”
O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat un organ hibrid – un organ dintr-un porc cu vase de sânge „umane” – despre care cred că ar putea ajuta la atenuarea penuriei de organe transplantate. Până în prezent, au existat numeroase încercări de a implanta organe animale la oameni.
Acest lucru nu a reușit în mare parte, din cauza respingerilor acute, a explicat Dr. Shahar Cohen de la Beilinson Hospital, a cărui echipă a dezvoltat organul hibrid. Principalul factor declanșator al respingerii organelor este căptușeala internă a vaselor sale de sânge, a spus acesta. Învelișului intern al vaselor de sânge este punctul de contact dintre organul transplantat și corpul destinatarului.
dr. Shahar Cohen
Oamenii de știință din Israel au creat cu succes organe hibride porc-om pentru transplant
Pentru a rezolva deficitul de organe pentru transplant, cercetătorii israelieni a creat un organ hibrid om-porc cu vase de sânge. Acesta a fost dezvoltat de echipa lui Shahar Cohen de la Spitalul Bellinson,
Echipa lui Cohen a îndepărtat învelișul din vasele de sânge ale porcilor și l-a înlocuit cu un înveliș mai „prietenos” pentru sistemul imunitar uman, care a fost proiectat în laborator din celulele placentei umane, care, din câte se știe, nu declanșează respingerea.
„Am căutat să producem o căptuşeală alternativă care nu antrenează respingerea organului. În loc să distrugem tot organul am vizat doar o parte a lui – cea mai importantă.
Am înlăturat stratul intern de vase de sânge ale porcului şi am pus în locul lui unul uman, generând astfel un organ hibrid, luat de la porc, dar cu vase de sânge umane. În acest fel, am putut învinge bariera dintre organele porcului şi cele ale oamenilor”, a explicat Cohen, potrivit Jerusalem Post.
Experimentele de până acum au fost ex-vivo, în afara corpului. „Vrem să eliminăm lista de așteptare și să furnizăm un număr nelimitat de organe pentru transplant”
El a spus că echipa a ales să utilizeze celule placentare, deoarece placenta este „organul ideal care leagă două ființe umane și joacă un rol cheie în menținerea legăturii dintre mamă și făt”.
Metoda a fost încercată până acum cu succes în mai multe organe: inimă, plămâni, ficat, rinichi, pancreas și membre. Experimentele de până acum au fost ex-vivo, în afara corpului.
Echipa dorește să realizeze primul transplant de organe hibride la animale, iar în următorii cinci ani să efectueze primul astfel de transplant la oameni.
„Credem că abordarea noastră va deveni realitate, mai devreme sau mai târziu. Scopul nostru este să schimbăm lumea și medicina transplantului”, a explicat Cohen.
Lipsa de organe disponibile pentru transplant este o problemă cronică la nivel global. În ultimele câteva decenii, nu a existat nicio descoperire majoră în creșterea ofertei, iar numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare este ridicat și este în continuă expansiune.
„Vrem să eliminăm lista de așteptare și să furnizăm un număr nelimitat de organe pentru transplant, pentru un viitor cu mai puține medicamente anti-respingere pentru pacienți, cu efecte secundare și probleme mai puține, legate de suprimarea imunitară. Avem un drum clar și știm cum să ne îndeplinim această viziune”, a mai spus Cohen.
Rezultatele cercetării lor au fost publicate săptămâna trecută în „Scientific Reports” ce aparține secțiunii Nature Research.