Din cuprinsul articolului
Medicii cardiologi folosesc electrocardiograma (ECG cunoscută și sub numele de EKG) ca una dintre cele mai uzuale modalități de diagnostic şi monitorizare a bolilor de inimă.
Astfel, dispozitivul EKG este utilizat pentru a înregistra semnalul electric al cordului pentru a monitoriza sănătatea inimii și pentru a evalua afecțiunile cardiace. În prezent, plasturii ECG sunt compuși din componente electrice pe un substrat fabricat din surse fosile.
O echipă de la Centrul de cercetare VTT din Finlanda a dezvoltat un nou plasture sustenabil pentru electrocardiogramă, care este complet reciclabil și fabricat din biomateriale.
Dispozitivul este modular, astfel încât componentele electronice pot fi îndepărtate cu ușurință din plasturele de unică folosință și utilizate din nou. Potrivit sursei citate de 360medical.ro, plasturele în sine este fabricat din nanoceluloză și imprimat cu conductori de carbon și electrozi de detecție.
Plasturele biodegradabil este realizat din noul material e-skin din celuloză al VTT, care înlocuiește plasticul tradițional în aplicațiile de piele portabilă.
Piața globală a acestor dispozitive, evaluată la 1,2 miliarde de dolari
Se estimează că nevoia globală de plasturi ECG sustenabili va crește rapid în următorii ani. Piața globală a plasturilor ECG și a monitoarelor Holter a fost evaluată la 1,2 miliarde de dolari în 2022 și se preconizează că se va extinde cu o rată de creștere anuală compusă de 20% între 2023 și 2030.
Prevalența tot mai mare a fibrilației atriale, îmbătrânirea și creșterea incidenței tulburărilor cardiovasculare determină din ce în ce mai mult cererea de pe piață.
Industria de îngrijire a sănătății are una dintre cele mai grele amprente de mediu, iar producătorii se confruntă din ce în ce mai mult cu reglementări pentru a realiza produse mai durabile.
Substraturile pe bază biologică, cum ar fi e-skin din celuloză, sunt alternative promițătoare la cele pe bază de fosile. Partea delicată este faptul că acestea trebuie să posede anumite proprietăți, cum ar fi elasticitatea, rezistența la rupere și sensibilitatea la umiditate.
„Cu ajutorul e-skin din celuloză, am creat o nouă peliculă cu un potențial uriaș de utilizare în industria medicală”, a declarat Mohammad H. Behfar, cercetător principal la VTT.
Plasticul este utilizat în materialele medicale deoarece este foarte ieftin de procurat și ușor de sterilizat. Prin urmare, materialele plastice reprezintă 25% din deșeurile generate de spitale, iar 91% dintre acestea nu sunt reciclate și ajung în depozitele de deșeuri sau în natură.
Primul plasture ECG pe bază de nanoceluloză, fără aditivi
În 2019, oamenii au aruncat 53 de milioane de tone de deșeuri electronice, iar numărul acestora va crește cu 38% până în 2030.
Cererea tot mai mare de electronice mici și portabile este în mare parte responsabilă pentru această problemă, deoarece numeroasele piese mici și complexe fac ca reciclarea acestor articole să fie din ce în ce mai dificilă. Mai puțin de 20% dintre acestea sunt reciclate. „Este primul plasture ECG pe bază de nanoceluloză fără aditivi din plastic”, spune Aayush Jaiswal, cercetător științific la VTT.
Implicațiile mai largi merg dincolo de ECG, deoarece e-skin-ul din celuloză poate fi utilizat în viitor într-o gamă largă de dispozitive portabile, spune cercetătorul.
Pelicula este rezistentă, flexibilă, transparentă, respirabilă și are o bună imprimabilitate. Alte aplicații potențiale ar putea fi, de exemplu, în dispozitive imprimate de stocare și recoltare a energiei.