Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia asupra faptului că un consum regulat de alcool poate duce la subțierea cortexului cerebral. Drept urmare, alcoolicii au funcții cognitive afectate, memoria și inteligența suferă și le este mai greu să ia decizii bune.
Un studiu american a constatat că grosimea cortexului cerebral a crescut din nou în timp la cei care au încetat să bea băuturi alcoolice. Procesul este deosebit de rapid în prima lună de abstinenţă, iar apoi recuperarea continuă încă șase luni.
Potrivit specialiştilor, alcoolul este metabolizat de către organism la o rată de 0,016% pe oră sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră.
Scanările creierului persoanelor cu dependență de alcool la o săptămână, o lună și la peste șase luni după abstinență îi ajută pe oamenii de știință să tragă concluzii relevante. Folosind RMN, oamenii de știință măsoară grosimea cortexului cerebral. La urma urmei, s-a dovedit că 7,3 luni fără alcool au permis acestui organ să repare daunele cauzate de băutură.
Îngroșarea corticală apare mai lent la persoanele cu hipertensiune arterială și niveluri crescute de colesterol, precum și la fumători, au observat oamenii de știință. Apropo, cei care au fumat în trecut, dar au renunțat, în acest sens nu se deosebesc de cei care nu au fumat niciodată o țigară. Deci, renunțarea la fumat poate ajuta, de asemenea, la restabilirea grosimii corticale.
„Sunt necesare studii mai ample pentru a examina corelațiile neurocognitive și psihosociale ale recuperării grosimii corticale în timpul abstinenței pe termen lung la persoanele cu tulburare de consum de alcool”, notează echipa de cercetători, potrivit actualno.com.
Dacă renunți doar pentru o lună la băutura alcoolică preferată, ficatul tău va fi primul care va simți ușurarea, pentru că este cel care trebuie să facă față încărcăturii crescute și să proceseze toxinele și otrăvurile care au pătruns în organism.
Este surprinzător că, după ce renunți la obiceiul nociv, vei putea slăbi, chiar dacă ai ales anterior băuturi alcoolice cu conținut scăzut de zahăr. Băutul este doar un comutator de ardere a grăsimilor. Ficatul este concentrat pe descompunerea toxinelor în componente netoxice și pur și simplu nu are timp să se ocupe de grăsimea și o depune cu succes pe talie și șolduri, mai explică oamenii de știință.
În funcţie de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului în organism poate varia astfel:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…