Cercetătorii lucrează fără încetare pentru a schimba trendul de creștere a numărului de persoane care se confruntă cu demența – și există speranță că progresele lor vor aduce în curând schimbări. Un nou set de descoperiri științifice au evidențiat importanța abordării unei deficiențe comune de vitamine pentru a proteja creierul împotriva declinului.
Riscul de deteriorare cognitivă crește considerabil odată cu trecerea anilor, dar demența nu afectează numai persoanele în vârstă. Marea Britanie numără peste 42.000 de persoane cu demență cu debut tânăr, care sunt, de asemenea, afectate de simptome care modifică viața. Un lucru pe care ambele populații îl au în comun este prezența proteinelor toxice în creierul lor. Potrivit unor noi cercetări, menținerea unor niveluri sănătoase de vitamina D ar putea ajuta la protejarea creierului împotriva daunelor inutile.
Descoperirile noului studiu, condus de Universitatea din Australia, subliniază importanța menținerii unor niveluri sănătoase de vitamina D pentru a proteja creierul împotriva declinului cognitiv.
Cercetarea se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care evidențiază legătura dintre demență și lipsa vitaminei D.
Investigând asocierea dintre vitamina D, caracteristicile neuro-imagistice și riscul de demență și accident vascular cerebral, studiul a făcut câteva descoperiri cheie.
Oamenii de știință au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de volume mai mici ale creierului și un risc crescut de demență și accident vascular cerebral.
Analizele genetice au susținut efectele cauzale ale deficienței de vitamina D și ale demenței.
În unele populații, până la 17% din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin creșterea nivelului de vitamina D la intervalul normal în populația generală.
National Diet and Nutrition Survey de anul trecut a relevat ca aproximativ unul din sase adulti din Marea Britanie are niveluri scazute de vitamina D in sange.
Datele au arătat, de asemenea, că aproape jumătate din populația britanică (49 la sută) nu cunoștea sfaturile guvernului de a lua suplimente în timpul lunilor de iarnă.
Majoritatea organelor corpului curăță deșeurile cu ajutorul sistemului limfatic, dar creierul folosește un sistem sanitar diferit.
Lichidul cefalorahidian se bazează pe pulsația arterelor pentru a spăla în mod activ creierul, colectând gunoi – un mecanism cunoscut sub numele de sistem glimfatic.
Când acest sistem se clătește, proteinele de prisos se adună între neuronii organului, împiedicând comunicarea dintre celule.
Vitamina D, datorită calităților sale neuroprotectoare, se crede că protejează celulele creierului împotriva unor astfel de leziuni.
Nutrientul este, de asemenea, considerat pe scară largă ca un neurosteroid care este implicat în reglarea genelor esențiale pentru funcționarea creierului.
Investigația principală și directorul Centrului Australian pentru Sănătate de Precizie, Sănătate de Precizie al UniSA, profesorul Elina Hyppönen, a spus că descoperirile evidențiază nevoia presantă de a aborda deficiența de vitamina D în populația mai largă.
Ea a spus: „Vitamina D este un precursor hormonal care este din ce în ce mai recunoscut pentru efectele pe scară largă, inclusiv asupra sănătății creierului, dar până acum a fost foarte dificil să examinăm ce s-ar întâmpla dacă am fi capabili să prevenim deficiența de vitamina D.
„Studiul nostru este primul care examinează efectul nivelurilor foarte scăzute de vitamina D asupra riscurilor de demență și accident vascular cerebral, folosind analize genetice robuste în rândul unei populații mari”.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…