Sari la conținut

Oamenii de știință: Cafeaua poate acționa ca medicament pentru acest organ

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Cafeaua este una dintre băuturile care se bucură de un interes științific sporit și este un subiect constant de cercetare.

Digestive Disease Week a publicat rezultatele unui studiu realizat de oamenii de știință americani de la University of Texas Medical Branch at Galveston, care a constatat că aceasta crește activitatea intestinală și normalizează microbiomul intestinal prin uciderea bacteriilor dăunătoare. Potrivit cercetătorilor, acest efect nu se datorează cofeinei.

Efectul cafelei asupra intestinului

Experții au testat capacitatea băuturii de a afecta intestinul și, ca urmare, au ajuns la concluzia că, în acest caz, poate acționa asupra organismului ca un medicament, de exemplu pentru constipație.

În experimentele lor, experții au folosit șobolani. Consumul de cafea a îmbunătățit motilitatea intestinală la rozătoare, crescând contractilitatea mușchilor intestinului subțire și gros, ceea ce a dus la creșterea numărului de mișcări intestinale.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că băutura oprește creșterea bacteriilor intestinale rele. Interesant este că, cu cât băutura este mai tare, cu atât mai sănătos devine microbiomul intestinal.

Surpriza pe care au avut-o cercetătorii în urma experimentului este că beneficiile băuturii asupra intestinului nu se datorează efectelor cofeinei.

Atunci când rozătoarele au consumat băutura decofeinizată, s-a raportat o reducere similară a nivelului de bacterii patogene și o creștere a motilității mușchilor intestinali.

Potrivit cercetătorilor, băutura comentată poate fi un tratament eficient pentru constipația postoperatorie, precum și pentru problemele intestinale.

Cu toate acestea, ei spun că se va putea vorbi cu încredere despre ea doar după ce vor fi efectuate studii clinice suplimentare.

Alte beneficii ale cafelei

consumul de cafea

Cercetările efectuate de instituții de renume precum Universitatea Harvard și Asociația Americană a Inimii arată clar că băutura în cauză este sănătoasă. Autorii studiilor precizează că este benefică cafeaua de înaltă calitate, proaspăt prăjită și proaspăt măcinată, și cu moderație (nu mai mult de 3 cești pe zi).

Proprietățile benefice ale cafelei:

  • Este bogată în antioxidanți, care previn procesele oxidative din organism care duc la îmbătrânirea celulelor.
  • Consumul regulat reduce semnificativ riscul apariției bolii Parkinson cu până la 25% atunci când se beau 2-3 cești pe zi
  • Consumul său reduce riscul de diabet de tip 2.
  • Reduce riscul de ciroză hepatică.
  • Ajută la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari și a pietrelor la vezica urinară.
  • Ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
  • Îmbunătățirea atenției, creșterea vigilenței, a activității mentale și a capacității de a absorbi informații se numără, de asemenea, printre proprietățile benefice ale băuturii comentate.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel