Din cuprinsul articolului
Adevărul despre uleiul de măsline. Oamenii de știință au descoperit o proprietate neașteptată a uleiului de măsline asupra ficatului și colesterolului
Nucile, fructele și legumele sunt benefice pentru persoanele cu risc crescut de boli de inimă pentru a-și reduce nivelul de grăsime corporală. Iar uleiul de măsline este unul dintre produsele care trebuie să fie prezente în această dietă.
Oamenii de știință de la Universitatea din Florida și Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi au studiat în detaliu beneficiile unei diete pe bază de plante pentru persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice, scrie Sciencealert.
Studiu nou despre beneficiile uleiului de măsline
Există puține dovezi că uleiul de măsline combinat cu alimente integrale, pe bază de plante, este benefică pentru persoanele cu factori de risc pentru boli de inimă.
În acest context, cercetătorii au studiat 40 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, care au fost hrăniți 8 săptămâni cu o dietă vegană atent formulată: o lună cu o dietă care a constat din patru linguri suplimentare de ulei de măsline pe zi și o lună cu o dietă scăzută.
Diete cu conținut scăzut de ulei de măsline
Atât dietele cu conținut scăzut de ulei de măsline, cât și cele bogate în ulei de măsline au dus la profiluri cardiometabolice îmbunătățite (care acoperă colesterolul, zahărul din sânge și inflamația) în comparație cu nivelurile dinainte de dietă. Interesant este că ordinea în care au fost administrate dietele a afectat modul în care nivelul colesterolului s-a schimbat față de valoarea inițială la începutul studiului.
Începerea dietei cu o cantitate relativ mare de ulei de măsline și trecerea apoi la mese cu ulei de măsline puțin sau deloc a dus la o reducere a nivelului de colesterol „rău” al voluntarilor. Iar consumul redus de ulei de măsline sau evitarea acestuia împiedică reducerea nivelului de colesterol „rău”.
Potrivit cercetătorilor, o cantitate mică de grăsimi saturate găsită în uleiul de măsline extravirgin poate împiedica ficatul să se ocupe de colesterolul rău, determinând creșterea acestuia în sânge, ceea ce poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.
„Scăderea consumului de ulei de măsline virgin poate produce reduceri mai mari ale nivelului de lipide decât un consum relativ mai mare”, au declarat cercetătorii.
„Deși ambele diete au îmbunătățit fenotipul metabolic, intervenția cu conținut scăzut de ulei de măsline poate oferi o reducere superioară a colesterolului rău la persoanele cu cel mai mare risc de boli de inimă”, au observat cercetătorii.