Sari la conținut

Oamenii de ştiinţă au dat verdictul: Creierul uman continuă să se dezvolte şi după vârsta maturităţii

buna functionare a creierului
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Reguli ale unui om inteligent

Partea creierului care continuă să se dezvolte și după vârsta de 18 ani este cortexul prefrontal, implicată în activarea unor factori importanţi precum atenţia, planificarea, luarea deciziilor, controlul, gândirea logică, dezvoltarea personalităţii şi memoria pe termen scurt.

În fiecare secundă, creierul colectează şi transmite semnale de la şi către părţile corpului nostru. Acesta menţine totul în funcţiune, chiar şi atunci când dormim noaptea. Creierul uman nu se maturizează complet până la vârsta de 25-30 de ani, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Mintală din SUA.

 

sursa foto: askabiologist.asu.edu

Astfel, cortexul prefrontal este zona din creier care ajunge ultima la maturizare și, foarte important, cea care ne diferențiază de regnul animal. Vorbim despre așa-zisul ”creierul social’, care ne ajută să comunicăm și să luăm decizii.

Creierul atinge volumul celui de adult la vârsta de 10 ani

Potrivit publicației New York Times, care îl citează pe doctorul Leah H. Sommerville, creierul atinge volumul celui de adult la vârsta de zece ani. Cu toate acestea, neuronii se modifică în continuare, dând naștere unor noi legături pe parcurs. În timp, modificările indică o maturizare a creierului, însă acestea se produc în mod diferit în diversele zone cerebrale.

În lobul occipital, de exemplu, nu se mai produc modificări după vârsta de 20 de ani, în timp ce, în lobul frontal, noi legături se formează chiar și la 30 de ani. În paralel, se schimbă și activitatea creierului, conform sursei citate de antena3.ro.

O lucrare din 2013 nota că „ideea că dezvoltarea creierului nu este completă până aproape de 25 de ani se referă în mod specific doar la dezvoltarea cortexului prefrontal.” Acest cortex este parte a lobului frontal, uneori descris și ca ‘partea rațională’ din creier.

Această zonă începe să se dezvolte din adolescență, iar „adulții beneficiază de un cortex prefrontal bine dezvoltat, ce le permite să ia decizii mai bune, ce necesită învățare, concentrare și memorare „, a explicat neurocercetătorul Shannon Odell, într-o conferință Ted-Ex.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel