Din cuprinsul articolului
A fost dezvoltat un nou ucigaș de bacterii pentru combaterea rezistenței la medicamente. Denumit cresomicină, acest compus inovator a furnizat rezultate promițătoare împotriva tulpinilor de bacterii care sunt rezistente la medicamentele din prezent.
Rezistența antimicrobiană (RAM) apare atunci când bacteriile evoluează într-un mod care face ca antibioticele tradiționale să fie ineficiente împotriva lor. Acest fenomen a făcut ca multe dintre medicamentele existente să devină depășite, ceea ce reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică la nivel mondial.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au creat o nouă armă potențială în lupta împotriva superbacteriilor. Molecula sintetică a echipei s-a dovedit foarte eficientă împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.
Potrivit studiului publicat în revista Science, compusul sintetic denumit cresomicină s-a arătat capabil să ucidă, în studiile de laborator,numeroase tulpini de bacterii rezistente la medicamente, inclusiv agenți patogeni notorii precum Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa.
„Deși nu știm încă dacă cresomicina și medicamentele ca aceasta sunt sigure și eficiente la om, rezultatele noastre arată o activitate inhibitoare semnificativ îmbunătățită împotriva unei liste lungi de tulpini bacteriene patogene, care ucid peste un milion de oameni în fiecare an, în comparație cu antibioticele aprobate clinic”, afirmă autorul studiului, Andrew Myers, profesor de chimie și biologie chimică la Harvard, într-un comunicat al universității.
Cresomicina se remarcă prin capacitatea sa de a se lega mai eficient de ribozomii bacterieni – mașinării moleculare din interiorul celulelor care produc proteine. Multe antibiotice țintesc acești ribozomi, dar bacteriile au dezvoltat apărări care își protejează ribozomii de astfel de medicamente. Concepția cresomicinei depășește aceste apărări, oferind o nouă abordare a terapiei cu antibiotice, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Acest antibiotic face parte dintr-un efort mai amplu al echipei de la Harvard de a crea compuși care pot combate superbacteriile, care au dezvoltat rezistență la mai multe antibiotice.
Munca lor este susținută de o subvenție de 1,2 milioane de dolari din partea Accelerator bifarmaceutic pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice/Combating Antibiotic-Resistant Bacteria Biopharmaceutical Accelerator (CARB-X), un parteneriat global non-profit cu sediul la Universitatea din Boston care finanțează cercetarea și dezvoltarea în fază incipientă a produselor antibacteriene.
Mersul pe jos preluggește viața. Într-o lume tot mai agitată și dominată de tehnologii moderne,…
Sute de seniori rămân fără pensie de Crăciun. Într-o declarație recentă, fostul ministru al Finanțelor,…
Reacția ministrului sănătății după moartea băiatului de 16 ani la camera de gardă a Spitalului…
Semne că ai probleme cu ochii. Problemele de vedere pot apărea treptat sau brusc, iar…
Tehnici de relaxare eficiente. Într-o lume agitată și plină de provocări, găsirea unor metode eficiente…
Horoscop 18 noiembrie 2024. Zi încărcată pentru Balanțe, Scorpioni, Berbeci și Vărsători, care trebuie să…