Sari la conținut

Oamenii de știință au cercetat noi ipoteze privind legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge.De ce vaccinul AstraZeneca afectează mai mult femeile?

Vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
AstraZeneca, anunț controversat

AstraZeneca și cheagurile de sânge. Oamenii de știință explorează mai multe posibilități care ar putea explica cel puțin 18 rapoarte de cheaguri de sânge extrem de rare în creier care au apărut la indivizi în zilele și săptămânile după administrarea vaccinului AstraZeneca COVID-19, conform Reuters.

Anchetatorii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp neobișnuit în unele cazuri rare; alții încearcă să înțeleagă dacă cazurile sunt legate de pilulele anticoncepționale.

Dar mulți oameni de știință spun că nu există dovezi definitive și nu este clar dacă sau de ce vaccinul AstraZeneca ar cauza o problemă care nu este împărtășită de alte vaccinuri care vizează o parte similară a coronavirusului.

AstraZeneca și cheagurile de sânge la femei

Cele mai multe dintre cheagurile de sânge rare au fost observate la femei și cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa. Două cazuri au fost raportate în India.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că o analiză preliminară sugerează că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. Dar nu a exclus o asociere cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele care scurg sângele din creier cunoscut sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST).

Cercetătorii din Germania și Norvegia, unde au fost raportate unele dintre cazuri, săptămâna aceasta au emis ipoteza că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun în care organismul produce anticorpi care ar putea duce la formarea de cheaguri de sânge.

Profesorul Paal Andre Holme de la Spitalul Universitar Oslo din Norvegia, care a tratat trei lucrători din domeniul sănătății cu cheaguri de sânge severe după ce au primit vaccinul AstraZeneca, a declarat joi într-o conferință de presă că „am făcut descoperiri” care ar putea „explica progresia clinică a pacienților noștri . ”

Holme a avertizat că constatările au fost preliminare. „Acesta este doar începutul tuturor cercetărilor care se fac”, a spus el. El nu a lansat nicio informație care să susțină ipoteza sa.

O echipă de cercetători germani de la Clinica Universității Greifswald a declarat vineri că a ajuns la o concluzie similară. Dacă s-a dovedit corect, ar putea exista o modalitate de tratare a afecțiunii, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii EMA au declarat joi că efectuează mai multe investigații pentru a determina dacă cheagurile de sânge rare ar putea fi legate de vaccin sau să apară întâmplător. Ei au menționat că multe dintre evenimente au avut loc la femei mai tinere.

AstraZeneca și cheagurile de sânge: contraceptivele orale?

CVST, deși rar, a fost asociat cu sarcina și utilizarea contraceptivelor orale. „Acesta este unul dintre lucrurile pe care le vom investiga în continuare în viitorul apropiat”, a declarat Sabine Straus, președinta comitetului de siguranță al EMA.

EMA intenționează, de asemenea, să investigheze dacă cei care au dezvoltat afecțiunea au fost infectați anterior sau la momentul vaccinului cu COVID-19, care poate provoca cheaguri de sânge.

Mai mulți experți în vaccinuri din SUA rămân prudenți cu privire la ipoteza anticorpilor și au declarat că nivelul ridicat de publicitate a evenimentelor ar putea determina mai mulți medici să raporteze starea decât în mod normal, ceea ce ar face să pară că evenimentele sunt legate de vaccin.

Vaccinul AstraZeneca a primit autorizație de utilizare de urgență în 70 de țări, dar nu a fost încă aprobat în Statele Unite.

Experții americani se întreabă, de asemenea, de ce astfel de evenimente ar avea loc doar la rate crescute cu vaccinul AstraZeneca și nu vaccinurile de la Pfizer Inc și BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson și vaccinul Sputnik V din Rusia – toate acestea fiind destinate să producă anticorpi vizați la porțiunea „vârf” a coronavirusului pe care o folosește pentru a intra în celule.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel