Din cuprinsul articolului
Există o afirmație pe internet conform căreia cancerul poate fi prevenit dacă mâncăm anumite tipuri de fructe.
Una din cinci persoane va dezvolta cancer în timpul vieții. Deși există numeroase terapii disponibile în prezent pentru a combate această boală, milioane de oameni încă mor din cauza cancerului: potrivit OMS, 10 milioane la nivel mondial numai în 2022.
Există, de asemenea, afirmații constante conform cărora cancerul poate fi prevenit prin consumul unui anumit tip de alimente. Echipa de fact-checking a Deutsche Welle a analizat în detaliu una dintre aceste afirmații și a investigat rolul pe care dieta îl joacă în prevenirea cancerului.
Afirmație: Un utilizator al rețelei sociale X susține că cancerul poate fi prevenit prin consumul a două tipuri de fructe: zmeură și smochine. De asemenea, el a distribuit un videoclip care a fost vizionat de peste trei milioane de ori.
Un studiu Deutsche Welle arată că această afirmație este falsă.
În videoclip, Patrick Quillin, un autor și nutriționist american, susține că zmeura neagră este „un medicament adevărat” și că protejează împotriva cancerului. Videoclipul publicat face parte, de fapt, dintr-o serie de documentare intitulată „Adevărul despre cancer – o căutare globală”. Printre altele, acesta prezintă leacuri presupus naturale pentru cancer, dar și companiile farmaceutice sunt criticate ca fiind mașini de făcut bani.
Quillin susține că zmeura neagră este deosebit de plină de așa-numitele antocianine și antioxidanți, care se presupune că asigură autodistrugerea celulelor canceroase.
„Există multe substanțe vegetale secundare diferite în fructe, legume și salate care sunt sănătoase”, explică pentru DW Jutta Hibner, profesor de oncologie integrativă la Universitatea din Jena din Germania. Cu toate acestea, este extrem de greșit să se afirme că anumite tipuri de alimente pot preveni cu siguranță cancerul.
Și anume, există o lipsă de cercetări științifice pe oameni. Studiile care sunt efectuate exclusiv în laborator și în care, de exemplu, pot fi utilizate anumite concentrații artificiale de ingrediente, dar și experimentele pe animale, arată că zmeura are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot distruge celulele canceroase.
Dar aceste studii nu pot fi replicate unul câte unul pe corpul uman, spune Hibner.
Noi avem un metabolism mai bun și procese de excreție diferite”, explică profesorul german, adăugând că trebuie mai întâi găsită o doză specifică, tolerabilă, a fiecărui ingredient activ. În plus, este foarte dificil să se efectueze cercetări adecvate pe oameni.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…