Sari la conținut

Oamenii de știință: acesta este cel mai bun suc pentru diabet

Un studiu publicat în revista Nutrients a constatat că consumul de suc de morcovi poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației în cazul diabetului. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Danemarca de Sud, scrie New York Post.

Suc de morcovi pentru diabet

Un experiment privind consumul de suc de morcovi a fost realizat pe voluntari cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani. Aceștia au fost testați înainte și după ce au început să ia această băutură.

S-a dovedit că sucul de morcovi, datorită faptului că conține compuși biologici activi falcarinol și falcarindiol, este capabil să reducă inflamația din organism. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții care suferă de diabet și pentru cei bolnavi de cancer.

Se știe că inflamația joacă un rol cheie în dezvoltarea și progresia diabetului de tip 2. Principala sursă de inflamație în stadiile incipiente ale bolii este țesutul adipos visceral.

„Consumul de suc de morcovi afectează citokinele antiinflamatorii din probele de plasmă”, se arată în studiu. Autorii acestuia notează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma efectul sucului de morcovi asupra funcției imunitare și a inflamației.

dieta cu morcovi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Părerea medicilor: nu uitați de morcovii proaspeți

Morcovii sunt o sursă alimentară de betacaroten, un precursor al vitaminei A, vital pentru sistemul nostru imunitar”, explică nutriționistul Ilana Mülstein.

Ea adaugă că ar fi bine să vedem aceleași rezultate ale cercetărilor legate de consumul de morcovi proaspeți, nu doar de suc. La urma urmei, acesta conține, de asemenea, fibre, care oferă organismului beneficii suplimentare – de exemplu, acționează ca un prebiotic, îmbunătățind sănătatea intestinală. Dar acestea nu se regăsesc în suc.

Fibrele pot ajuta, de asemenea, la controlul nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate contribui și mai mult la reducerea inflamației din organism”, a spus nutriționistul.

Expertul adaugă că vitamina A se găsește în uleiul de pește, în ficat, în produsele lactate și în gălbenușul de ou. surse vegetale de alimente bogate în carotenoizi nu sunt doar morcovii, ci și alte legume și fructe în nuanțe de galben, portocaliu și roșu: dovleac, caise, cătină, mărul paradis, mango.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel