Sari la conținut

Oamenii de știință: Acest pește prelungește viața

pește
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Nagoya din Japonia au descoperit că consumul anumitor pești este asociat cu o reducere a mortalității cauzate de numeroase boli. Rezultatele studiului lor sunt publicate în revista Public Health Nutrition.

Pește pentru longevitate

Potrivit oamenilor de știință, toți peștii mici au capacitatea de a promova longevitatea. În Japonia, de exemplu, perca albă, capelinul, mirinul japonez și sardinele mici uscate sunt comune. Astfel de pești sunt adesea mâncați întregi: cap, oase și toate organele. Potrivit autorilor studiului, aceste componente sunt bogate în oligoelemente, cum ar fi calciul și vitamina A.

Echipa a studiat un total de 80 802 participanți cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani. În timpul celor nouă ani de urmărire, 2 482 de participanți au murit, iar aproximativ 60% din aceste decese au fost cauzate de cancer. Experții au constatat că consumul de pește mic a redus riscul de deces prematur în rândul femeilor. În plus, pentru un efect semnificativ, este suficient să mănânci astfel de pește o dată sau de trei ori pe lună.

Peștele este considerat o sursă de acizi grași omega-3, care sunt buni pentru organism. Majoritatea experților notează că acest produs ar trebui inclus în dietă.

Peștele și alte fructe de mare nu sunt doar surse importante de Omega-3 sănătoși, ci sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi vitamina D și seleniu, bogate în proteine și sărace în grăsimi saturate. Consumul de pește are un efect pozitiv asupra stării inimii și a sistemului circulator. Acizii omega-3 conținuți în acest produs protejează inima împotriva apariției tulburărilor de ritm cardiac neregulate și potențial fatale. De asemenea, aceștia scad tensiunea arterială și ritmul cardiac și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge.

Peștii grași considerați cei mai benefici includ: hering, somon, sardine, șprot, păstrăv și macrou. Nu mai puțin util este peștele alb. Acesta include bibanul de mare, ciprul, calcanul, halibutul.

Cantitatea optimă de produs este de două până la trei porții pe săptămână. O porție ar trebui să încapă în palmă.

Riscuri ale consumului de pește

Numeroși contaminanți pătrund în alimente din mediul înconjurător. Cele mai mari preocupări actuale sunt mercurul, bifenilii policlorurați (PCB), dioxinele și reziduurile de pesticide. Nivelurile foarte ridicate de mercur pot afecta nervii la adulți și pot afecta dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la făt sau copil.

Impactul nivelurilor semnificativ mai scăzute de mercur găsite în prezent în pește este controversat. Acestea au fost asociate cu modificări minore ale dezvoltării neurologice și cu o posibilă creștere a riscului de boli cardiovasculare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel