Din cuprinsul articolului
Studiul, publicat în International Journal of Preventive Medicine, a inclus 50 de femei supraponderale și obeze. Jumătate dintre ele au primit doze de vitamina D echivalente cu aproape 10.000 UI pe zi, timp de șase săptămâni. Cealaltă jumătate a primit un placebo.
Vit. D pentru pierderea în greutate
Rezultatele au arătat că persoanele care au luat vitamina D au pierdut 3,5 kilograme după ce au luat vitamina D timp de șase săptămâni. În timp ce nu a existat o pierdere semnificativă în greutate în grupul placebo.
Autorii studiului spun că vitamina D poate promova pierderea în greutate prin afectarea mai multor factori, printre care:
- Vitamia D poate ajuta la reglarea hormonilor care afectează pofta de mâncare și metabolismul.
- Reducerea inflamației – Vit. D poate ajuta la reducerea inflamației, care poate contribui la acumularea de grăsime
- Îmbunătățirea microbiomului intestinal – vit. D poate ajuta la menținerea unui microbiota intestinal sănătos, care poate juca un rol în reglarea greutății.
„Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a pierde în greutate, administrarea de vit. D poate fi o opțiune ușoară și sigură de încercat. Asigurați-vă că verificați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua medicamente și suplimente”, spun cercetătorii.
Alte beneficii ale vit. D Vit. D:
- asigură creșterea și dezvoltarea normală a oaselor,
- previne apariția rahitismului și a osteoporozei prin reglarea metabolismului mineral;
- promovează tonusul muscular,
- îmbunătățește imunitatea,
- este necesară pentru funcția tiroidiană și coagularea normală a sângelui;
- ajută organismul să reconstruiască membranele protectoare din jurul nervilor;
- este implicată în reglarea tensiunii arteriale și a funcției cardiace;
- previne creșterea celulelor canceroase.
Necesarul zilnic de vit. D este de 2,5-5 mcg. Creșterea necesarului este facilitată de lipsa radiațiilor ultraviolete, pielea închisă în mod natural la culoare, vârsta înaintată, vegetarianismul și aderarea la diete sărace în grăsimi, tulburările digestive, sarcina și alăptarea, precum și perioadele de creștere și dezvoltare intensă. Aceste persoane au nevoie de un aport suplimentar de vitamina D. Atunci când sunt tratate cu doze mari de preparate de vit. Se recomandă administrarea simultană de vit. A (retinol), precum și a acidului ascorbic (vitamina C) și a vitaminelor B, scrie sursa.