Sari la conținut

Oamenii bogați și educați sunt mai puțin susceptibili de a suferi de probleme cognitive. Explicațiile oamenilor de știință

batrani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii bogați și educați au o sănătate mai bună a creierului

Oamenii bogați au sănătate mai bună a creierului. Deși multe studii au stabilit deja influența geneticii, a stilului de viață și a dietei asupra cogniției, cele mai recente cercetări arată că persoanele cu studii superioare și bogate sunt mai puțin susceptibile de a suferi de tulburări cognitive.

Deficiența cognitivă la bătrânețe este un factor de risc major pentru mortalitate, iar sănătatea precară a creierului afectează semnificativ calitatea vieții.

Oamenii bogați și educați au o sănătate mai bună a creierului. Iată de ce

Cercetătorii de la University College London au vrut să înțeleagă impactul factorilor socioeconomici asupra deficiențelor cognitive la bătrânețe, așa că au urmărit 8.442 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste din Anglia pe parcursul a 10 ani.

Ei au descoperit că educația și bogăția influențează capacitatea unei persoane de a gândi și de a funcționa corect mai târziu în viață, iar cei cu mai mulți bani au experimentat mai puține simptome de probleme legate de creier.

Studiul arată că oamenii din medii mai avantajate din punct de vedere socioeconomic, în special cei cu studii postliceale și în poziții de conducere la locul de muncă, au fost mai puțin probabil să treacă de la o stare cognitivă sănătoasă la o deficiență cognitivă ușoară.

În timp ce cei care au mers la colegiu sau universitate s-au confruntat cu o șansă cu 43% mai mică de a suferi deficiențe cognitive ușoare, populația mai bogată a avut o șansă cu 26% mai mică de a experimenta demență.

Cercetătorii explică legătura dintre starea materială și cogniție

Nu numai că oamenii care provin din medii socioeconomice mai bune se confruntă cu un risc mai scăzut de sănătate precară a creierului, dar au și șanse mai mari de a reveni de la o deficiență cognitivă ușoară la o stare cognitivă sănătoasă.

În comparație cu persoanele mai sărace, persoanele bogate au avut cu 56% mai multe șanse de a se îmbunătăți. Oamenii cu locuri de muncă mai bune, spre deosebire de cei care lucrează în ocupații manuale, aveau o șansă de 81% să-și revină după tulburări cognitive.

Deși studiul nu explică exact legătura dintre factorii socioeconomici și sănătatea cognitivă, cercetătorii cred că o serie de factori intră în joc.

„Este posibil ca educația și locurile de muncă solicitante din punct de vedere intelectual să ofere mai multă stimulare mentală și să ajute la construirea unei rezerve mai puternice a creierului pentru a ajuta la protejarea persoanelor împotriva deficiențelor cognitive și a demenței”, a spus Aswathikutty Gireesh, autorul principal al studiului, potrivit The Focus.

Cercetătorii mai remarcă faptul că, în plus, oamenii cu studii superioare, locuri de muncă mai solicitante din punct de vedere intelectual și bogăție au un acces mai bun la asistență medicală și la resurse de promovare a sănătății, cum ar fi o dietă nutritivă, exerciții fizice și îngrijire preventivă. Toate aceste lucruri pot sprijini sănătatea cognitivă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel