Din cuprinsul articolului
Oamenii bogați, risc genetic mai mare de cancer. Un nou studiu din Finlanda sugerează că persoanele cu locuri de muncă bune au un risc genetic mai mare de cancer, în special cancerul de sân și de prostată.
Prin urmare, aceste descoperiri contestă credința populară că oamenii săraci au mai multe șanse de a avea rate mai mari de cancer.
Pentru acest studiu, au fost utilizate informații genetice, de sănătate și socioeconomice (definite ca rezultate educaționale și ocupație, nu venituri) de la 280.000 de adulți peste 35 de ani, pentru a evalua riscurile pentru 19 boli.
Cercetătorii au colectat datele dintr-un proiect genomic finlandez care analizează înregistrările din biobancă și registrul național. Ei au descoperit că persoanele mai puțin educate au o susceptibilitate genetică mai mare la dezvoltarea de:
Pe de altă parte, oamenii care sunt mai bine educați prezintă un risc mai mare de:
Studiul a fost prezentat luna trecută la conferința anuală a Societății Europene de Genetică Umană. Ceea ce diferențiază această analiză este accentul pus pe genetică, nu doar pe stilul de viață sau pe factorii de mediu.
Cercetătorii au spus de mult timp că persoanele cu venituri mici suportă o povară inegală a cancerului, în parte, pentru că sunt mai probabil să nu fie asigurate și să se confrunte cu acces limitat la servicii de prevenire, screening și tratament.
Dr. Fiona Hagenbeek a spus că cercetarea ei evidențiază o legătură între statutul socioeconomic, genetică și incidența cancerului, dar ea nu a investigat-o în mod oficial.
Ea a emis ipoteza că oamenii cu mai multe mijloace au un acces mai bun la asistență medicală, inclusiv la screening-uri, o cunoaștere mai bună în domeniul sănătății și sunt mai puțin probabil să se implice în comportamente riscante precum fumatul și abuzul de alcool. Vârsta este, de asemenea, un factor.
„Incidența mai mare a cancerului în rândul persoanelor cu statut socioeconomic ridicat ar putea reflecta faptul că acești indivizi nu au murit dintr-o altă cauză la o vârstă mai tânără și au devenit suficient de mari pentru a dezvolta cancer”, a declarat Hagenbeek pentru The Post.
La rândul ei, dr. Jiyoung Ahn, profesor și director asociat pentru știința populației la Centrul de Cancer Perlmutter din NYU de la Școala de Medicină Grossman din NYU, consideră că comportamentul de screening este cheia acestei cercetări.
„Este bine stabilit că, dacă ai un statut socioeconomic mai înalt, este mai probabil să fii testat”, a spus Ahn pentru The Post.
Societatea Americană de Cancer (ACS) estimează că peste 310.000 de femei din SUA vor fi diagnosticate cu cancer de sân invaziv în acest an și vor exista aproape 300.000 de cazuri noi de cancer de prostată.
Un nou studiu ACS descoperă că multe cazuri de cancer – inclusiv zeci de mii de incidențe de cancer de sân în fiecare an – ar putea fi prevenite prin modificări ale stilului de viață.
Deși o femeie nu își poate schimba genetica, istoricul familial sau vârsta la care începe să aibă menstruație sau trece prin menopauză, există câteva măsuri pe care le poate lua pentru a-și reduce riscul de cancer de sân.
Port recomandă menținerea unei greutăți corporale sănătoase și limitarea consumului de alcool. Ea a observat că femeile care urmează terapie de substituție hormonală în timpul menopauzei se confruntă și cu un risc ușor mai mare.
Screening-ul poate ajuta la detectarea precoce a cancerului, atunci când este mai ușor de tratat.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…